För 2025 beräknas Region Stockholm betala drygt fem miljarder kronor i så kallad Robin Hood-skatt.

2026 ökar kostnaden till 6,6 miljarder, och från 2029 och framåt blir det 10 miljarder årligen. Det om förslaget om ett nytt utjämningssystem mellan Sveriges kommuner och regioner går igenom.

– Det motsvarar driften av två akutsjukhus. Eller en skattehöjning om 20 öre. Region Stockholm straffbeskattas, säger finansregionrådet Aida Hadzialic (S).

Och för en gångs skull är hon och oppositionsrådet Kristoffer Tamsons (M) helt eniga.

Statens ansvar

Syftet med utjämningen är att skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar runt om i landet, då invånarnas ålder och omsorgsbehov, eller geografin, gör att kostnaderna för välfärden varierar stort.

– Såklart ska vi bidra. Hela landet ska leva. Men det är främst staten som ska ta ansvar för det, inte invånarna i Region Stockholm, säger Hadzialic.

Kristoffer Tamsons menar att utjämningssystemet är felkonstruerat i grunden, då tillväxt och utveckling straffas, och att det nya förslaget gör det etter värre.

– Stockholm är Sveriges tillväxtmotor. Om den riskerar att stanna är det till nackdel för hela landet.

Bidrar mest

Region Stockholm är den enda regionen i landet som betalar in till systemet. Mest pengar går under 2025 till Region Skåne, drygt 8,5 miljarder, medan gotlänningarna får mest räknat per invånare, 12 953 kronor.

Hadzialic och Tamsons tror att borgfreden kommer att göra intryck:

– Regeringen bör lyssna när vi krokar arm, för då är det fara å färde, säger Kristoffer Tamsons.