Varför väsnas om vargen, stockholmare?

Om skyddsjakten på Södertörnsvargen.
Om skyddsjakten på Södertörnsvargen.
För mig är det lätt att förstå både oron och rädslan – men inte den upprörda debatten. Som nyinflyttad stockholmare med rötter i Värmland känner jag mig mest lite matt.

Det var en kall februarikväll när vi steg ut genom ytterdörren hos vännerna på landet. I den kolsvarta skogen bakom huset avbröt ett ylande rop våra steg. Är den farlig? Borde vi vara rädda?
Den gången hann vi fram till bilen och kunde stänga dörren till rovdjuret – men inte rädslan.

Under hösten har två vargar i Stockholmstrakten väckt stor oro.
Den ena sköts i oktober i Vallentuna. Den andra, en norsk vargtik på Södertörn, lever ännu. Men skyddsjakt pågår, liksom försök att störa jakten. Polariseringen är stor, debatten stundtals hätsk.

Det som började med en spännande fascination blev snart en komplex fråga om människors rätt till trygghet kontra djurens rätt att leva. Ska vargarna skjutas eller inte? Är den farlig? Borde vi vara rädda?

För mig är det lätt att förstå både oron och rädslan – men inte den upprörda debatten. Som nyinflyttad stockholmare med rötter i Värmland känner jag mig mest lite matt: Varför väsnas så mycket?

Av Sveriges 355 vargar huserar största delen i Värmland och Dalarna. Med nästan 19 revir enbart i Värmland är varg en oromantisk del av vardagen. Inte för att vi är bättre på att leva sida vid sida med rovdjuren, utan för att vi är långt ifrån beslutsfattarna i Stockholm och Bryssel.

Vanan vid varg gör det också lättare att förstå besluten om skyddsjakt. Jag vet hur det slutar annars – med illegal jakt. Varje år skjuts 50 vargar i Sverige utan tillstånd, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt. Alla dör dessutom inte. Många hittas senare med skottskador.

För mig är det viktigast att vargförvaltningen blir mer jämlik i hela landet. Om en varg är oskygg och går för nära människor borde skyddsjakt utlysas, oavsett om den befinner sig i Värmland eller Stockholm.

Vi vill alla kunna promenera tryggt runt husknuten. Både värmlänningar och stockholmare.