Kronofogdens krav på Lidingöborna: 1,8 miljoner kronor i obetalda p-böter

Lidingöborna får fler parkeringsböter än någonsin och det är inte alla som betalar dem i tid. Bötfällda bilägare har i nuläget sammanlagt 1,8 miljoner kronor i obetalda parkeringsböter.

I slutet av 2015 hade 135 invånare på Lidingö obetalda parkeringsböter hos kronofogden, vilket är 15 procent fler än året innan. I kronor räknat innebär det skulder på 1,8 miljoner kronor – en ökning med sju procent jämfört med 2014.

För mycket bilar och för få parkeringsplatser är förklaringen, enligt Lennart Larsson, gatuförvaltare i Lidingö stad.

– När folk parkerar sitt fordon bara för att göra några ärenden ställer de sig ofta där det finns plats. Alla lagliga parkeringsplatser är troligen upptagna, men rent fysiskt är det inte möjligt att bygga parkeringsplatser för alla överallt. Vi anordnar parkering där det är möjligt, säger han.

Böter är alltid tråkigt. Kommunen har däremot ett ansvar att skylta så det blir säkert för alla trafikanter.

– Har man inte parkeringsförbud parkerar folk var som helst och det skulle påverka både framkomlighet och trafiksäkerhet, säger Lennart Larsson.

Hans bästa tips för att undvika böter är att lägga några minuter extra på att leta efter en laglig parkeringsplats.

– De flesta vill ju inte gå så långt, men kör man några hundra meter från den platsen kanske det går att hitta en parkering.

Maria Blomqvist är skuldrådgivare på inkassobolaget Visma Collectors. Hennes bästa tips till den som fått parkeringsböter är att betala så snart som möjligt.

– Går det inte att betala direkt kanske det går att flytta fram fakturadatumet så att det inte hamnar hos kronofogden. Det blir en onödig kostnad och dyrare i längden med påminnelseavgift, säger hon.

Skuldrådgivarens bästa tips för att klara oförutsedda utgifter så som parkeringsböter är att göra en budget.

– Den här typen av kostnader kommer alltid att vara tråkig men det går nästan alltid att spara in på något, säger Maria Blomqvist.