ANNONS

Kronprinsessan besökte fotbollsträning i Tumba

I fredags besökte kronprinsessan Victoria fotbollsträningen i Tumba.
I fredags besökte kronprinsessan Victoria fotbollsträningen i Tumba.
ANNONS

I fredags var kronprinsessan Victoria på besök i Tumba för att närvara på en fotbollsträning med Futebol dá forca. Organisationen använder fotboll som en plattform för att stärka unga tjejer och startades i Tumba under 2014, i ett samarbete med IFK Tumba.

Futebol dá forca stöds av Kronprinsessparets stiftelse som syftar till att motverka utanförskap och främja god hälsa bland barn och unga i Sverige.

Ida Wahlström som är verksamhetsledare för Futebol dá forca i Sverige och Finland berättar att besöket var mycket välkommet.

– Hon kom och snackade med tjejerna och kollade på träningen. Det var helt fantastiskt och tjejerna var lyriska, de hade nästan inte trott att hon skulle komma! säger Ida Wahlström.

Hon berättar att tjejerna var lite nervösa men att det snart lossnade eftersom prinsessan har ett så bra förhållningssätt.

– Hon var med för att se hur vi arbetar, det var jättefint och hon var väldigt engagerad, säger Ida Wahlström.

Futebol dá forca bedriver bland annat träningar som är öppna för tjejer och kvinnor i alla åldrar och ger alla en möjlighet att ta del av idrotten. De regelbundna träningarna, som kallas Futebol Aberto, är kostnadsfria och syftar till att skapa en trygg mötesplats som erbjuder fysisk träning och inspirerande förebilder.

– Alla tjejer och kvinnor är välkomna att delta på våra Futebol Aberto-träningar, oavsett om de har fotbollserfarenhet, material eller tillhör en förening. Det här sänker tröskeln så att alla kan vara med och våra kvinnliga ledare jobbar mycket med att stärka deltagarnas självkänsla och självförtroende, berättar Ida Wahlström.

Futebol dá forca för en aktiv dialog med skolor, fritidsgårdar och föräldrar för att väcka intresset för organisationen.

ANNONS

I Tumba har projektet utvecklas under tid och nu kommer en del av tjejerna att starta upp ett lag och börja delta i seriespel, som en del av IFK Tumba. Den vanliga träningen kommer att fortsätta som vanligt.

Fakta

Finns i Zambia och Finland

Futebol dá Forca utbildar unga ideella ledare som fotbollstränare med fokus på värdebaserat ledarskap, sex- och samlevnad och hur de som aktiva och konstruktiva förebilder och tränare kan stärka unga tjejer.

Organisationen är verksam i Sverige, Finland, Moçambique och Zambia.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.