Krook får inte ge namn åt egen plats

Östermalmsbon Margaretha Krook var en folkkär skådespelare och 2002, bara ett år efter att hon gått bort, hedrades hon med den uppvärmda staty av Marie-Louise Ekman som står utanför Dramaten. Några år senare, 2008, fick hon också en gata uppkallad efter sig i Hägersten.

Men oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S) tyckte inte att det räckte. Han föreslog nyligen att platsen där statyn står ska döpas till Margaretha Krooks plats.

Förslaget röstades ner på kommunfullmäktige i förra veckan. Namnberedningen skriver lakoniskt att de ”rekommenderar potentiella motionärer att undersöka redan fastställda gatunamn innan motioner om nya gatunamn lämnas in.” Namnberedningen tycker inte heller att det finns något behov av att en snutt av Nybroplan får ett eget namn.

– Ja, man kan inte lyckas jämt, säger Tomas Rudin (S).

Hade du inte koll på det här?

– Jag gick igång på att få fram så många kvinnonamn som möjligt. Det här var ju lite pinsamt, men jag ska fortsätta föreslå kvinnonamn. Den ambitionen har jag eftersom det främst är män som får platser och gator uppkallade efter sig. Då får det väl bli så att man ibland inte har koll.

– Beredningen tycker nog att det var roligt att beslå mig med det. Men jag får trösta mig med att jag blir visare. Och det enda sättet att ändra på mansdominansen är att fortsätta att föreslå kvinnliga namn. Det som är bra är att i Hagastaden finns några kvarter där kvinnonamn föreslagits. Jag tror att vi är på väg åt rätt håll.

Enda sättet att ändra på mans­dominansen är att fortsätta föreslå kvinnliga namn.Tomas rudin (s)