Kropp på kyrkogård inte mord

Personal från kyrkogården hittade ett välbevarat lik i en plastsäck när de grävde i marken. Kroppen visade sig tillhöra den kvinna som gravsattes 1969.  Polisen behandlade först fallet som ett mord och inledde en undersökning av gravplatsen.
Personal från kyrkogården hittade ett välbevarat lik i en plastsäck när de grävde i marken. Kroppen visade sig tillhöra den kvinna som gravsattes 1969. Polisen behandlade först fallet som ett mord och inledde en undersökning av gravplatsen.
Det ligger inget brott bakom kroppen som hittades på Norra begravningsplatsen.

Polisen lägger ner förundersökningen om mord.

I onsdags slog personal vid Norra begravningsplatsen i Solna larm till polisen om ett misstänkt brott. I samband med grävningar i marken hittades ett lik som misstänktes vara relativt färskt och det skulle heller inte ligga något lik där. Kroppen låg i en plastsäck. Polisen inledde därför en förundersökning om mord.

Men i fredags förmiddag meddelade polisen att utredningen läggs ner.

”Undersökningen är nu avslutad och vid en samlad bedömning har det konstaterats att ingen misstanke om brott kvarstår. I den aktuella graven var en 39-årig kvinna begraven, kvinnan begravdes 1969”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Lars Wetterlund, enhetschef vid Norra begravningsplatsen, reagerar över rättsläkarnas besked.

– Jag är väldigt förvånad. Det är otroligt märkligt. Kroppen såg helt intakt ut trots att det tydligen gått 44 år, säger han till Lokaltidningen Mitt i.

Begravningstiden i Sverige är 25 år. Anhöriga kan efter det begära att förlänga gravtiden.

– Normalt sett försvinner alla mjukdelar från en kropp efter 25 år. Det blir bara ben kvar. Ibland kan kroppar bevaras längre om det är lerig jord men i det här fallet var det fråga om sandjord. Poliserna som grävde där i två dagar uppfattade det också som att det var en kropp som begravts nyligen, säger Lars Wetterlund.

Enligt uppgifter från katolska församlingen var det en kvinna som begravdes på platsen 1969. Kroppen låg inlindad i plast och på lite grundare djup än normalt. Någon kista syntes inte till vid första anblicken.

Men enligt Lars Byström vid länskriminalen finns ingenting märkligt med omständigheterna.

– Kroppen hittades i en plastsäck som var igensvetsad på det sätt som gjordes i slutet av 60-talet. Under kroppen hittades fragment av en träkista. Kroppen är en 39-årig kvinna som begravdes 1969. Hur det kommer sig att kroppen var så välbevarad vet jag inte, säger Lars Byström vid länskriminalen.

Polisen konstaterar att det inte ligger något brott bakom fyndet.

– Enligt rättsläkarna är inget brott begånget. Vårt arbete är avslutat. Kroppen får nu fortsätta den eviga vilan, säger Lars Byström.

Norra begravningsplatsen har börjat arbetet med att skotta igen det uppgrävda området.

– Vi kommer att behöva begrava kroppen igen i en ny kista, säger Lars Wetterlund.

Kroppen såg helt intakt ut trots att det tydligen gått 44 år.Lars Wetterlund, enhetschef vid begravningsplatsen