Krossade armbågen i halkan – nekas ersättning

Här halkade Jan Larsson.
Här halkade Jan Larsson.
Jan Larsson.
Jan Larsson.
Jan Larsson krossade armbågen i fallet.
Jan Larsson krossade armbågen i fallet.
Jan Larsson var på väg mot sin seniorbostad på Malörtsgränd. Han var bara ett tiotal meter från dörren när han halkade och krossade armbågen.
– Jag bara flög i backen, det var fullständig glansis, säger Jan, som nu driver ett skadeståndsärende mot Micasa.

Det var en kall morgon vid 10-tiden som det hände. Jan Larsson hade varit på ett ärende, parkerat bilen i sitt garage på Malörtsgränd och gick vidare mot sin dörr.

Men Jan hann aldrig innanför dörren. I stället halkade han på isen. Plötsligt låg han på marken, i chock.

– Jag låg och skrek på hjälp i flera minuter, säger han.

”Jag har varit väldigt långt nere.”

Till slut kom en man från sandningsföretaget som fastighetsägaren Micasa anlitar och ringde till ambulansen. Därefter kom ytterligare två män som höll Jan sällskap och hämtade filtar till honom.

Det skulle visa sig att Jans armbåge hade krossats i fallet, som också tog hårt rent psykiskt.

– Jag har varit väldigt långt nere. Jag låg på sjukhus i fem dagar innan de opererade mig. Armbågen var helt mosad, säger han.

Nu är han hemma på Malörtsgränd igen, men han har inte släppt händelsen. Jan Larsson vill att det kommunala bostadsbolaget ska ta på sig ansvaret för olyckan och betala honom skadestånd. Enligt Larsson var området där han halkade inte ordentligt sandat.

Micasa tillbakavisar detta och menar att de visst sandade den aktuella morgonen. I ett brev till Jan Larsson har Micasa Fastigheter i Stockholm AB:s hyresjurist skrivit att bolaget inte kommer att ersätta honom.

Juristen Anne Tawastman menar att området hade halkbekämpats den aktuella morgonen och att det ”sker olyckshändelser trots att halkbekämpning görs enligt alla rutiner”.

Lokaltidningen Mitt i har sökt bostadsbolagets jurist och  för ytterligare kommentarer utan att lyckas nå dem.

”Nästa steg blir att min advokat skriver till Micasa.”

Nu har Jan Larsson kontaktat en advokat för att driva ärendet vidare. Eftersom han själv inte hade någon olycksfallsförsäkring vid tillfället hoppas han fortfarande på att få ersättning av Micasa.

– Nästa steg blir att min advokat skriver till Micasa, säger han.

Jan Larsson är inte den enda som har märkt av halkan i Hässelby-Vällingby den här vintern. Sedan den 1 november förra året har 173 felanmälningar gjorts angående halka på stadens gator och torg, bland annat via anmälningsappen ”Tyck till”.


173 anmälningar om halka i vinter

Grafiken visar hur många anmälningar om halka som kommit in till staden i vinter.

Källa: Stockholms stad


Gatorna som anmälts flest gånger

Källa: Stockholms stad


Fakta

Då kan du söka skadestånd för halkolyckan

Fastighetsägare och kommuner har en skyldighet att ansvara för underhåll på marken som de ansvarar för. Har de brustit i detta ansvar och du till följd av detta har skadats kan du ha rätt till ersättning för personskada.

I så fall måste den som ansvarar för till exempel den gångväg där du halkade har varit vårdslös. Det kan vara att de inte har sandat enligt sin underhållsplan eller inte har åtgärdat hål i marken.

Det är bra att tänka på att samla bevis för att fastighetsägaren eller kommunen varit vårdslös, till exempel genom att fota platsen direkt efter olyckan. Det kan också vara bra att ta namn och telefonnummer till vittnen.

Men du kan också få ersättning från ditt försäkringsbolag, exempelvis för kostnader för medicin, sjukvård, resor till och från sjukhus och ersättning för kläder som skadades vid olyckstillfället.

Du kan också få ersättning för sveda och verk under läkningstiden.

Källa: Konsumenternas.se