ANNONS

Krossade glaset till dvärgaporna

Helena Åberg är säker på att en stulen dvärgsilkesapa inte skulle klara sig länge utan sin vanliga omsorg. ”Max fem dagar”, sedan är den död, säger hon.  Minst av alla.
Helena Åberg är säker på att en stulen dvärgsilkesapa inte skulle klara sig länge utan sin vanliga omsorg. ”Max fem dagar”, sedan är den död, säger hon. Minst av alla.
Gustavsbergs zoo har haft inbrott. Någon slog sönder glaset till dvärgsilkesapornas terrarium.

– Det är helt klart att det var dem de ville åt, säger butikens ägare Helena Åberg.
ANNONS

På Gustavsbergs zoo i Gustavsbergs centrum finns något så ovanligt som nio små dvärgsilkes-apor. Helena Åberg som äger affären har fått tillstånd att precis som Skansensakvariet och andra djurparker ha aporna för att visa upp dem.

Till hennes stora glädje har de två apor hon först köpte, Bernard och Bianca, förökat sig, inte bara en, utan tre gånger. Den sista kullen om tre lillfingerstora apor kom för bara ett par månader sedan.

Nyligen tyckte Helena Åberg att de nyfödda var mogna att visas för allmänheten och satte ut trottoarpratare i Gustavsbergs centrum. I förra veckan, sent på tisdagskvällen, försökte någon eller några att stjäla hennes små älsklingar.

– Jag fick en chock. Jag förstod inte vad polisen pratade om när de ringde.

När Helena Åbergs man Joakim kom till affären på tisdagsnatten var det glassplitter nästan överallt. Gärningsmännen hade tagit sig in genom att krossa en fönsterruta till entrédörren och sedan gått vidare till dvärgsilkesapornas terrarium och krossat en ruta även där.

Ett cirka halvmeter brett och en meter högt taggigt hål gapade in till de små liven. Stora delar av terrariet var täckt av glaskross. Joakim försökte kontrollera att alla nio apor var kvar, men det var svårt att räkna in alla.

Länge trodde han och Helena att gärningsmännen fått med sig några apor.

– Det dröjde ända till nästa förmiddag innan vi var säkra på att alla nio var kvar i terrariet och oskadda. De tre sista hade väl suttit och tryckt i något hörn, säger Helena och berättar att samtliga apor var tagna av händelsen.

– De var helt knäpptysta och satt och darrade, säger hon.

ANNONS

Eftersom inget annat försvann från zooaffären under inbrottet är Helena Åberg säker på att det var just dvärgsilkesaporna som gärningsmännen ville åt. Men eftersom det är förbjudet att ha apor som husdjur i Sverige tycker hon att det är märkligt.

– De går ju inte att sälja och det är dumt att sno dvärgsilkesapor för de behöver väldigt speciell omvårdnad, säger hon.

Nackapolisen utreder nu inbrottet på Gustavsbergs zoo. Ett vittne ska ha sett tre unga män lämna affären när larmet gick och det kan också finnas bilder från en övervakningskamera i närheten.

Förbudet att ha apor som sällskapsdjur infördes 1997. Anledningen var att apor ansågs vara för svåra att ha hemma på ett bra sätt.

Maria Jernberger, länsveterinär på länsstyrelsen i Stockholm, ­berättar att det ändå hänt att folk tipsat om annonser om försäljning av apor som de sett på internet.

– Men vi har aldrig fått in något konkret exempel på att någon har djuren hemma. Finns det någon som har det döljer de det nog väl, säger hon.

Fakta

Dvärgsilkesapan är världens minsta apa

Dvärgsilkesapan är världens minsta apa och lever i fritt tillstånd i regnskogen mellan Peru, Brasilien och Colombia.

Normalt föder honan tvillingar. Den första tiden är det för det mesta pappan som bär ungarna.

En vuxen apa är drygt 20 centimeter lång och väger 150 gram.

Arten har varit ut­rot­nings­hotad, men har räddats tack vare att många fötts på djurparker.

Källa: Kolmår-

dens djurpark

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.