När den upprustade Malmparken invigdes sommaren 2019 var Krumelurparken vid Tusbystråket ett av de inslag som väckte mest uppmärksamhet.

Omgivna av hus i grå betong blev krumelurerna, skapade av konstnärerna Johan Werner Ström och Tor Svae, en välkommen färgklick.

Flera olyckor

De lockade även till klättring och lek.

Problemet är att de lämpar sig bäst för lite äldre barn, inte för 1–5-åringarna på Regnbågens förskola som ligger precis intill.

Det har skett flera olyckor där barn har skadats när de har halkat eller ramlat på krumelurerna, något som rektorn på Regnbågen Nina Danielsson har påtalat till kommunen.

– Krumelurerna är fina och ser roliga ut, men vi ser dem mest som en arkitektonisk grej. Vi uppmanar inte våra barn att klättra på dem, säger hon.

Kommunstyrelsen lyssnade och har beslutat att krumelurerna ska ersättas av mer åldersanpassad lekutrustning. Det skulle ha skett redan i höst.

– Nya lekredskap är beställda, men det är lång leveranstid. Nu blir det snart tjäle i marken som ställer till det också, säger Britt-Inger Kajnäs (M), ordförande i kommunstyrelsens mark- och exploatereringsutskott.

Förhoppningen är att redskapen ska komma på plats under våren.

– Barn vill klättra och det finns en vinst i att ha ungefär samma utrustning som i många andra lekparker. När vi planerar lekparker sker det mycket ur ett säkerhetsperspektiv, säger Britt-Inger Kajnäs.

Du var ju inte ansvarig då men vet du hur man tänkte när Krumelurparken kom till?

– Man har satsat mycket på Malmparken generellt, med en ambition att balansera upp det estetiska och ha färger som harmonierar. Men det måste vägas upp av barnens rörlighet och behov, och framåt blir det mer traditionellt med en funktion som ska följa barnens åldersperspektiv.

När krumelurerna har demonterats ska utrymmet i stället fyllas med en större sandlåda, en rutschkana och någon klätterlek, medan de gungor och fjädergungor som finns där ska bevaras.

Enligt beslutet ska den nya utrustningen ha någon av de färger som finns på färgskrapan i Malmparkens nordöstra hörn.

Den nya utrustningen ska ha någon av de färger som finns på färgskrapan i Malmparkens nordöstra hörn. Det finns en del färger att välja på, som synes.

Den nya utrustningen ska ha någon av de färger som finns på färgskrapan i Malmparkens nordöstra hörn. Det finns en del färger att välja på, som synes.

Tomas Stark

Ska återanvändas

Investeringskostnaden är cirka 2 miljoner kronor och den årliga kapitaltjänstkostnaden, avskrivningsdel och räntedel, blir 183 000 kronor.

Exakt vad som händer med krumelurerna är inte bestämt, men de ska flyttas till ytor där ingen kan göra sig illa på dem.

– Ja, krumelurerna ska återanvändas. Vi ska flytta dem och använda dem mer som utsmyckning, inte som lekutrustning, säger Britt-Inger Kajnäs.