ANNONS

Kö när krutbröder smygstartar nyår

Claus Aichberger, Dan Aichberger och Patrik Nordvall.
Claus Aichberger, Dan Aichberger och Patrik Nordvall.
För åttonde året har bröderna på Turbo Center i Tumba uppvisning av proffsfyrverkerier. Innan nyåret stänger de ner bilverkstaden och ägnar sig åt det de tycker är kul – bomber och krut i mängder.
ANNONS

För åttonde året stänger Turbo Center ner sin verkstad för att ägna sig åt fyrverkerier på heltid. Då bunkras verkstadens förråd upp med fyrverkerier av alla dess slag, närmare bestämt cirka 200 kilo krut. Och fyra dagar innan nyårsafton smäller de av raketer till mångas förtjusning.

– Dels är det för marknadsföring men så tycker vi ju det är kul, säger Claus Aichberger.

– Vi har en provskjutning med konsument fyrverkerier och därefter avslutar vi med proffsfyrverkeri. Proffsfyrverkeri är kraftigare, du måste ha tillstånd och ett slags körkort för att få skjuta. Det handlar om att ge tillbaka lite till våra kunder, berättar Patrick Nordvall.

Övriga året driver de bilverkstad men två veckor innan nyår stänger de verksamheten och ägnar sig först åt storstädning, för att sedan säkerhetsanpassa lokalen för fyrverkeri förvaring. Under intervjun kommer brandkåren för inspektion.

– Det är höga säkerhetskrav både för att förvara och smälla av fyrverkerier. Med banderoll och skyltning så arbetar vi väl ungefär fem tolvtimmars dagar med det här ända fram till nyårsafton. När vi väl säljer – så säljer vi, konstaterar Patrick Nordvall.

Patrick Nordvall visar upp en 8 tums bomb som smälls av senare på kvällen.

Patrick Nordvall visar upp en av proffsraketerna, en 8-tums bomb som smälls av senare på kvällen.

Är det värt jobbet?

– Ja, det är ju kul! det är därför vi gör det.

Under onsdagen förbereds kvällens skjutning. Proffsskjutningen ska planeras och bomberna placeras i rör för att sedan kopplas ihop och fjärrstyras från långt avstånd av Patrick Nordvall.

ANNONS

Många affärer har slutat sälja fyrverkerier.

Hur tror ni det ser ut om tio år, finns fyrverkerier kvar?

– Jag tror aldrig det kommer att försvinna, men det kommer säkert vara ännu mer reglerat. Redan nu har det begränsats mycket, säger Dan Aichberger.

Läs mer: Kedjor väljer bort att sälja raketer

– Problemet med folk som skadar sig handlar om handhavandefel och personer som inte läser bruksanvisningen. Man struntar i vilket underlag raketen ska stå på till exempel. Eller så är det föräldrar som köper ut till barn, eller personer som druckit och tappat förnuftet.

När klockan slår sju på kvällen står bilar parkerade hela vägen upp mot Skyttebrinkens industriområde. De öppna ytorna i området är fyllt med barn och gamla och ett förväntansfullt sorl sprider sig i kylan.

Så smälls raketerna av i tät följd efter åskådarnas nedräkning.

Cirka fyrtio minuter efteråt ligger krutröken tät och hjorden av människor rör sig bort från området. Bilar försöker ta sig från de provisoriska parkeringarna men bilkön står still. Några av åskådarna är  Tumbaborna Joanna Janyga och hennes son Mario.

– Det är första gången vi är här men det kommer nog bli fler gånger. Det var jättehäftigt, säger Joanna som följt med en vän som däremot varit på plats alla år.

Joanna är på plats för fyrverkerier med sin son Mario, 7år.

Joanna är på plats för fyrverkerier med sin son Mario, 7år.

Fyrverkeri

Fyrverkeri.

Läs fler Botkyrkanyheter: 

Tullingebo fyller 105 år

ANNONS