Varm sommarförmiddag. Solen steker på Ormbergets badplats i Gröndal. Mälaren erbjuder svalka och det är gott om folk. Handdukar, brassestolar, kylväskor och filtar. Men inte en badrock så långt ögat når.

Ingen här tycks ha klivit i badtofflor och rock och traskat ner till vattnet från bostadshusen på Sjöbjörnsvägen alldeles ovanför klipporna trots att de (faktiskt) ligger bara ett stenkast bort.

– Jag bor i Hammarby sjöstad och har nära till vattnet där, men det är ett gammalt hamnområde så där ska man inte bada. Allt som är säljande argument är väl bra, men jag har nog aldrig sett ”badrocksavstånd” användas om någon lägenhet i sjöstan, säger Linda Andresen.

Hon har stämt träff på Ormbergets badplats med väninnorna Lotta Melin från Skarpnäck och Carina Hassel Helenius som bor vid S:t Eriksplan.

Väninnorna Linda Andresen, Lotta Melin och Carina Hassel Helenius har stämt badträff vid Ormberget i Gröndal.

Väninnorna Linda Andresen, Lotta Melin och Carina Hassel Helenius har stämt badträff vid Ormberget i Gröndal.

Tomas Stark

– Mina föräldrar bodde i ett av de gamla husen uppe på Sjöbjörnsvägen, det är därför jag känner till det här stället. De gick faktiskt ner hit i badrock ibland, säger Carina Hassel Helenius.

"Skulle inte gå dit i badrock"

Lotta Melin har uppemot 5 kilometer till närmaste bad från sin lägenhet i Skarpnäck.

– Jag gillar att promenera, men jag skulle inte gå hela vägen dit i badrock, säger hon.

De tre väninnorna enas om att ”badrocksavstånd” är rimligt att använda om det är max 200 meter till närmaste bad. Men även omgivningens beskaffenhet spelar in.

– Som här, då är det ju okej, säger Carina Hassel Helenius och sveper med armen upp mot husen ovan klippkrönet.

– Men inte fan skulle jag klafsa omkring i badrock på S:t Eriksplan, även om jag skulle haft nära till vatten, tillägger hon.

"Bara att ta hissen ner"

En bit österut längs strandpromenaden finns en mindre badbrygga som tillhör Brf Mälarklippan. På den står Ingeborg Molin och hennes barnbarn Alicia Molin – i badrockar!

– Ja, vi har gått hit i badrock i dag. Jag bor på Sjöbjörnsvägen och det är bara att ta hissen ner hit, säger Ingeborg Molin.

Hon har inte hört begreppet ”badrocksavstånd” tidigare, men hon gillar det.

– Det kanske jag ska använda när det blir aktuellt för mig att sälja!

Precis som de tre väninnorna vid Ormberget tycker Ingeborg Molin att ”badrocksavstånd” ska innebära nära, och inte kräva en promenad i stadsmiljö.

– Jag skulle inte ens gå hit i badrock om jag bodde på andra sidan Sjöbjörnsvägen. Då skulle jag hellre ta en strandklänning. Det är ju inte Torekov det här, där alla går i badrock! säger hon.

"Har en subjektiv karaktär"

Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet, har svårt att svara på vad som egentligen är att betrakta som ”badrocksavstånd”.

Här, på Torsten Alms gata i Aspudden, är det badrocksavstånd till svalkande dopp. I alla fall enligt mäklarens text när en lägenhet nyligen annonserades ut på hemnet.

Här, på Torsten Alms gata i Aspudden, är det badrocksavstånd till svalkande dopp. I alla fall enligt mäklarens text när en lägenhet nyligen annonserades ut på hemnet.

Tomas Stark

– Det har en subjektiv karaktär. Hur långt är ett snöre? Eller ett stenkast?, säger han.

Mäklarsamfundets utgångspunkt är att en beskrivning av en bostad får vara säljande, men inte vilseledande, förklarar Joakim Lusensky.

– En fastighetsmäklare har ett ansvar för både säljaren, som är uppdragsgivare, och för köpare och spekulanter. Informationen ska vara rätt och balanserad.

Att slå fast att ”badrocksavstånd” är vilseledande för en viss bostad är svårt, och begreppet har aldrig granskats av Fastighetsmäklarinspektionen.

Joakim Lusensky vill heller inte säga vad han själv tycker är rimligt att kräva för att ordet ska användas i en annons.

– Det finns säkert fall där det är lite väl stort avstånd. Samtidigt är det individuellt hur långt man är redo att gå i en badrock. Själv skulle jag inte vilja gå särskilt långt, men andra kan ju tänka annorlunda, säger han.