ANNONS

Kub nummer sju till gymnasiet

En av kuberna.
En av kuberna.
En 27 kubikmeter stor kub i stål ska lära eleverna på Vallentuna gymnasium mer om mänskiga rättigheter.

Skolan är en av 30 i landet som får ta del av vandringsutställningen från Raoul Wallenberg Academy.
ANNONS

”Alla är lika inför lagen”.

Så lyder den sjunde artikeln i FN:s deklaration för mänskliga rättigheter.

Den kommer eleverna på Vallentuna gymnasium att få djupdyka i under våren. Gymnasiet är en av 30 skolor som får ta del av vandringsutställningen från Raoul Wallenberg Academy ”Varje människa kan göra skillnad”.

Utställningen beskriver de mänskliga rättigheterna genom att visualisera dem i 30 kuber. En för varje rättighet som finns i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Utifrån dessa vill utställningen få igång en diskussion om vad de 30 rättigheterna innebär historiskt och för oss som lever idag.

– Projektet tar sin utgångspunkt i historien och Raoul Wallenbergs insats i Budapest under andra världskriget, då han räddade livet på tusentals judar genom att förse dem med svenska skyddspass. I dag står vi återigen inför en extrem situation där vi måste agera i Raoul Wallenbergs anda, nu mer än någonsin, säger Sarah Bohman, projektledare på Raoul Wallenberg Academy i ett pressmeddelande.

På onsdag kommer den 500 kilo tunga kuben att sättas ner framför gymnasiets huvudentré men hjälp av en lyftkran. Där ska den finnas under våren. I augusti ska alla de 30 kuberna, och det innehåll eleverna fyllt dem med ställas ut i samband med Raoul Wallenbergs dag.

På Vallentuna gymnasium pratar man om att bland annat göra en skulptur på temat.

– Personligen brinner jag hårt mot orättvisor i samhället. Så den här artikeln är perfekt för oss i och med att man ser tydligt att alla inte behandlas lika inför lagen, säger Urban Eriksson, lärare på Vallentuna gymnasium.

ANNONS
ANNONS