Kula ven ovanför huvudet på pojke

Mannen skulle avliva ett skadat rådjur.

Men skottet gick rakt genom väggen på ett hus där en 12-åring satt och åt frukost.

Nu har jägaren dömts för framkallande av fara.

Pojkens mamma berättar i förhör med polisen att hon vaknade av en smäll. Sonen, som satt och åt frukost och spelade tv-spel, hörde också smällen vid taket ovanför soffan där han satt.

Först trodde mamman att det var ett elfel, men efter att ha upptäckt gips på soffan hittade hon till slut kulhålet i ytterväggen och kulan i en takbjälke, mindre än två meter från platsen där sonen suttit. Hon kunde knappt tro att det var sant.

Händelsen inträffade i Grödinge i december 2010. Nu har en man i 40-årsåldern dömts för att ha skjutit in i barnfamiljens hus. Han dömdes för framkallande av fara för annan till villkorlig dom. Mannen borde ha förstått att han inte skulle ha skjutit på en så öppen plats, anser tingsrätten.

”Att han genom att ändå avlossa skott utsatte [han] personer för konkret livsfara och fara för svår kroppsskada”, skriver man i domen.

Det var när mannen, som är en van jägare, skulle avliva ett skadat rådjur som olyckan inträffade. På en öppen plats några hundra meter från huset sköt han med sin älgstudsare mot rådjuret, men kulan fortsatte in genom husväggen och fastnade i takbjälken. Där drog pojkens mamma, efter att ha letat efter orsaken till de märkliga smällarna, till slut ut kulan med tång.

Åklagaren har yrkat på att mannen varit grovt oaktsam och inte haft koll på att det fanns ett hus i närheten. Enligt mannen själv sköt han inte riktning mot huset och menar att skottet kan ha ändrat riktning när det träffade rådjuret.

Tingsrätten tycker inte att de expertutlåtanden som åklagaren presenterat är särskilt tillförlitliga. Därför är det mannens ”egna uppgifter som ska läggas till grund för bedömningen och av denna anledning har åklagaren inte bevisat att bebyggelse låg i skottets riktning”, skriver rätten i domen.

– I och med att domstolen utgick från min klients berättelse om hur det hela gått till kommer vi inte att överklaga domen. Vi får vara nöjda med det, säger mannens försvarare Fredrik Brandel.

Lokaltidningen Mitt i har varit i kontakt med familjen, som dock inte vill kommentera händelsen utan hänvisar till att de lagt det hela bakom sig.

Fakta

Jägaren är skyldig att vara aktsam

I jaktlagens paragraf 27 står det att ”jakten ska bedrivas så att viltet inte utsätt för onödigt lidande och så att människor och egendom utsätts för fara”.

Det innebär att jägaren som skjuter måste veta var kulorna hamnar, annars ska skottet inte avlossas. källa: jaktlagen