Följ med bakom kulisserna inför premiären

När ensemblen är på scen fyllas lokalen av en sprudlande föreställning.
När ensemblen är på scen fyllas lokalen av en sprudlande föreställning.
I Tibble teater står stolarna tomma, men på scenen är det fullsmockat med skådespelare som sjunger och dansar. Det är de sista intensiva repetitionerna inför den årliga musikalen av Tibbles estetklasser. Mitt i Täby har tagit pulsen på den fokuserade ensemblen.

Inuti Tibble Teater ekar regissören Anna Johanssons röst över de tomma fåtöljerna. Hennes hand slår hårt i takt mot scengolvet och den stora hopen av skådespelare brister ut i dans när musiken plötsligt börjar dåna ut i högtalarna.

– Det är en svår musikal, det är många stämmor samtidigt och min karaktär har många instick i låtar så jag måste vara beredd hela tiden, säger Claes Sundström, som spelar Mark i musikalen Rent.

Claes Sundström har pluggat på tidigare uppsättningar av Rent för att hitta och förstå sin karaktär Mark. Foto: Erik Lejdelin

”Den här generationen är så aktiva i frågor om HBTQ och normkritik”  – Mikael Littwold, producent

Musikalen Rent, som hade premiär på Broadway 1996, skildrar ett gäng konstnärer som ockuperar ett rivningshus i New York under slutet av 1980-talet. På det trångbodda Manhattan präglas tillvaron av fattigdom, motgångar och kampen mot AIDS.

Ensemblen står lutad mot scendekoren.

– Musikalen skildrar människor som på olika sätt visar att man kan leva ett annorlunda liv. Den är normbrytande på det sättet att den handlar om människor med olika sexualitet och som lever och brinner för konsten, säger koreografen Malin Stenholm.

Tibble Teater satte upp musikalen för elva år sedan och de ser tydligt hur diskussionen kring HBTQ-frågor och normkritik flyttats framåt.

– Den här generationen är så aktiva i den här debatten och den är väldigt viktig för dem. Vi äldre får ibland bita oss i tungan för att inte säga saker som är baserade på våra gamla normer, för ungdomarna hugger direkt, säger Mikael Littwold, kapellmästare och producent.

Musikalen är en 23-årig tradition för Tibbles avgående estet-klasser, och föreställningarna brukar locka omkring 4000 besökare varje år. Efter en slitsam höst går nu repetitionerna in i en intensiv slutfas som inte sällan slutar förrän sent på kvällen.

Axel Hummelgren och Jakob Wallgård passar på att äta en bit mat i solen innan de ska in och teatermörkret igen. Foto: Erik Lejdelin

På baksidan av Tibble Teater passar Axel Hummelgren och Jakob Wallgård på att lapa i sig några minuter sol innan det är dags att återuppta repetitionerna.

– Det är tufft att spela min karaktär, den är djup och känslomässig och ligger långt ifrån mitt eget liv. Men man får försöka hitta en känsla och spela på den, säger Jakob Wallgård som spelar karaktären Roger, en tidigare framgångsrik musiker som nu kämpar mot HIV och drogmissbruk.

Alla skådespelare befinner sig ständigt på scen och Axel Hummelgren medger att musikalen kräver en del av sina skådespelare.

– Det är svårt att få luft när man dansar och sjunger samtidigt, men det är någonting man ständigt måste jobba med. Man får lära sig väldigt speciella andningstekniker.

Aline Littwold och Jakob Wallgård i en intensiv duett. Foto: Erik Lejdelin

När repetitionerna väl är igång exploderar ett välregisserat kaos på scenen. Ensemblen rör sig i koreograferade dansmönster som bryts upp av solosång och känslomässiga duetter. Och pampigare blir det under premiären när musiken spelas av en orkester.

Krävande dansscener

Cecilia Höglund spelar Pam i musikalen och hon berättar att ensemblen hittat varandra, dels i karaktärerna men också som personer. Och för henne har dansmomenten varit krävande.

–  Alla har sina starka sidor. Och för mig har dansen varit svårast men också roligast. Det finns ett nummer som heter ”Ut i natt” som har varit väldigt krävande på ett positivt sätt. Vi har mejslat ut scenen på ett fantastiskt sätt, men mer än så vill jag inte säga. Det får publiken se.

Cecilia Höglund är också ansvarig för att producera bildmaterial och planscher.

Musikalen Rent på Tibble Teater har premiär den 28 april och biljetter kan man köpa på tickster.com.