ANNONS

Unikt kultplats hittad i Hjulsta

Fotograf: Ingela Harrysson.  En av de största amulettringarna med ett hänge som liknar en yxa, som hittats på kultplats i Hjulsta.
Fotograf: Ingela Harrysson. En av de största amulettringarna med ett hänge som liknar en yxa, som hittats på kultplats i Hjulsta.
Fotograf Jan-Owe Sundin. Amulettring med vidhängande hängen I form av skäror.
Fotograf Jan-Owe Sundin. Amulettring med vidhängande hängen I form av skäror.
En kultplats med omkring 200 amulettringar har hittats i Hjulsta, i samband med de arkeologiska undersökningarna inför byggandet av E4 Förbifart Stockholm.
ANNONS

– Vi tror att det är en kultptalts där man kommunicerat med gudar, säger Ingela Harrysson, projektledare för Stiftelsen Kulturmiljövård.

Fyndet anses vara unikt, aldrig tidigare har så många amuletter hittats på samma plats. Amuletterna är daterade till 700-talet efter Kristus, strax innan vikingatiden. De är mellan 5 – 15 centimeter i diameter. På amuletterna finns symboler i form av yxor och skäror. Därför tror arkeologerna att man offrade till gudar för att få en god skörd.

– Vi kommer även att analysera jordprover för att ta reda på om det offrats annat på platsen, djur eller växter.

Hon berättar att de tror att amuletterna antingen hängt i ett träd eller placerats liggande på något och att platsen inte använts dagligen utan någon gång per år.

Från början var tanken att ett mindre område skulle undersökas där man upptäckt ett gravfält, men när de utökade utgrävningen hittades den kultplatsen.

– Vi hade tur att vi hade möjlighet att utöka undersökningsområdet och på så sätt få med hela platsen och det var när vi hittade fler och fler amuletter som vi förstod att det här var något annat än ett gravfält. Det finns knappt några amuletter i gravfältet och vi ser en tydlig gräns mellan områdena.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.