Kultur kan ge liv åt gamla tegelbruket

Restauranger, butiker och kulturverksamhet. Det gamla tegelbruket ska bevaras och rustas upp när Tegelhagen blir bostadsområde.

Bygget av 2 100 bostäder i Tegelhagen har mött motstånd. Invånare i området tyckte att det nya bostadsområdet skulle förstöra det natursköna området och stänga ute motionärer.

Nu kan Lokaltidningen Mitt i berätta mer om planerna. Delar av det nedlagda tegelbruket ska bevaras och rustas upp för att möjliggöra plats åt restauranger, butiker och föreningsliv, enligt planer från kommunen och fastighetsägaren Coop Fastigheter.

En kulturpromenad ska sträcka sig runt den så kallade tegelmästarbostaden, maskinhuset, lokstallet och ned mot vattnet. Dessutom planeras flera torg i området.

– Tanken är att det ska öppna upp området för allmänheten, säger Ulla Gunnars, planarkitekt i Upplands-Bro kommun.

Intill ligger 1800-talsgården Fiskartorp, dit ångbåtarna kom när tegelproduktionen var igång. Även de byggnaderna kan rustas upp. I lokalerna hoppas Ulf Herder, projektledare vid Coop Fastigheter, kunna starta kultur- och föreningsverksamhet.

– Jag tror att föreningslivet är avgörande för att skapa ett levande bostadsområde här. Jag ser gärna att det blir året runt-verksamhet, säger han.

Han har redan varit i kontakt med flera föreningar, men vill inte berätta vilken verksamhet det kan röra sig om.

– Det skulle kunna vara en skridskobana och en anläggning för längdskidor, till exempel. Området är enligt mig helt fantastiskt och borde göras tillgängligt för många.

Utöver det finns planer på att etablera kommersiell verksamhet i området. Enligt Ulf Herder kan det röra sig om restauranger, frisörer, kemtvätt och närvård.

Uthyrning ligger långt fram i tiden, men redan nu är trycket högt, enligt Ulla Gunnars.

– Det finns ett stort intresse för att etablera sig här.

Men allt kommer inte att bevaras. Den gamla torkladan, som enligt kommunen är fallfärdig, ska rivas och ge plats åt bostäder.