Kulturen får rum i naturen

Nya raststugan i Lida ska inte bara vara en plats för ostmackor och varm choklad. Den ska ska också bli en naturport som inspirerar besökarna att att ta sig ut i naturen, hoppas Ylva Lund (S) och Gunilla Isberg.
Nya raststugan i Lida ska inte bara vara en plats för ostmackor och varm choklad. Den ska ska också bli en naturport som inspirerar besökarna att att ta sig ut i naturen, hoppas Ylva Lund (S) och Gunilla Isberg.
Stefan Andersson visar upp en av John Hallméns bilder.
Stefan Andersson visar upp en av John Hallméns bilder.
Besökarna på Lida frilufts­gård har fått en helt ny byggnad att värma sig i till vintern. En raststuga som också ska inspirera till större naturupplevelser.

– Vi vill väcka folks nyfikenhet, säger Tuva Lund (S), ordförande i Upplev Botkyrka som ­driver Lida.

Vintersolen strålar in genom de stora fönstren som går från golv till tak. Utanför syns sjön Getaren i bakgrunden och närmast huset pulkabacken.

– Här behöver vi ta ner några grenar till, så föräldrarna kan ha uppsikt över barnen i backen, säger Gunilla Isberg, på samhällsbyggnadsförvaltningens miljöenhet.

Hon har varit med och planerat den 120 kvadratmeter stora nya byggnaden vid Lida friluftsgård som invigs nu på lördag. Än så länge är de trärena väggarna kala och elkablar hänger löst i taken, men då ska allt vara klart för fest.

Rummet som vetter mot parkeringen ska bli utställningslokal – först ut är en utställning med naturfotografier. Ett par gånger om året ska utbudet bytas ut.

– Vi vill att naturporten ska vara levande och förändras. Vi kan till exempel ha tema bäver eller svamp, säger Gunilla Isberg.

– Eller varför inte be om förslag från medborgare – gärna från barn. Det skulle vara jättekul. De skulle också kunna ställa ut sina egna konstverk här, säger Tuva Lund.

I det ljusa rummet mot sjön ska det finnas plats för runt 100 rastande besökare åt gången. Här finns diskho, mikrovågsugnar och färgglada långbord för både barn och stora. Alla möbler och den svarta träpanelen på byggnadens utsida kommer från granar och tallar som vuxit vid Lida.

– Vi har byggt för att skapa så lite miljöpåverkan som möjligt, ­säger Gunilla Isberg.

Omkring 4,5 miljoner kronor har bygget kostat. Driftskostnaderna beräknas dock bli låga på grund av den energismarta byggnaden, som kommer att skötas av Lidas ordinarie personal.

Naturporten ska vara öppen året runt och är tänkt att vara just en väg ut i naturen, framför allt för storstadsbor. Den ska vara en inspiration för både barn och vuxna.

– Det ska vara interaktivt och roligt. Vi vill att de ska se saker här som de sedan kan gå ut och upptäcka själva i naturen, säger Tuva Lund.

Fakta

Kom och känn på skinn och tänder

Invigningen av naturporten börjar på lördag klockan 13.

Fotoutställningen ”Stort och smått i vått och torrt” med bilder av John Hallmén, Stanislav Snäll och Gareth Morgan öppnas. De två förstnämnda håller föredrag.

Barn får göra egna talgbollar.

Besökarna får känna på skinn, tänder och ben från olika djur.

Samtidigt startar Lidas foto­tävling som är öppen för alla.