Kulturen flyttar in i porslinsfabriken

Gustavsbergsbon Arild Pååg, 20, tycker att det skulle vara kul med en knutpunkt i området. Han vill gärna ha en bio och en restaurang i kultur­huset.
Gustavsbergsbon Arild Pååg, 20, tycker att det skulle vara kul med en knutpunkt i området. Han vill gärna ha en bio och en restaurang i kultur­huset.
Den gamla porslins­fabriken ska fyllas med utställningar, fritidsgård, dans, kafé, och bibliotek – om politikerna säger ja.

175 miljoner kan satsas på att skapa den nya samlingspunkten och turistmagneten.

Största delen av den gigantiska gamla porslinsfabriken i Gustavsbergs hamn används som mässhall. Oftast står den tom. Men tanken är att förvandla hallen till ett kulturhus – eller upplevelsecentrum, som arbetsnamnet lyder.

– Vi håller på att mejsla fram idéer om hur det skulle kunna se ut, säger kommundirektören och projektledaren Stellan Folkesson.

Just nu finns förslag på att Gustavsbergs bibliotek, Ungkulturhuset Gurraberg och konsthallen ska flytta in. Nuvarande verksamheter ska stanna kvar, men porslins­museet kan få ut­ökade lokaler. Och idéerna slutar inte där.

– Det ska finnas danslokaler och vi tittar på möjligheter till hör­salar samt kafé- och restaurangverksamhet, säger Stellan Folkesson.

Det finns också förslag på drama- och musiksalar där barn kan spela instrument och teater.

Syftet är att skapa en samlingspunkt för Värmdöbor i alla åldrar och en bas för ungdomskulturen. Upplevelsecentrumet ska också locka fler turister till Gustavsberg och den framtida Fabriksstaden.

– Det ska bli en pärla i hamnen, säger Stellan Folkesson.

Tjänstemän utreder även hur byggnaden skulle behöva renoveras. En grov kalkyl på vad det skulle komma att kosta att bygga om fabriken har redan tagits fram.

– Vi bad en arkitekt om tre olika alternativ. Det billigaste alternativet skulle kosta 120 miljoner kronor och det dyraste 190 miljoner.

På tisdag nästa vecka tar kommunfullmäktige det slutgiltiga beslutet om investeringsbudgeten för nästa år. I förslaget, som kommunstyrelsen klubbade förra veckan, finns 175 miljoner kronor avsatta för upplevelsecentrat.

I dag äger kommunen lokalerna, men det kan ändras.

– Antingen fortsätter kommunen att äga huset eller så säljer vi huskroppen och låter den nya ägaren rusta upp det som vi vill, säger Stellan Folkesson.

Utredningen om upplevelsecentrumet ska presenteras för kommunstyrelsens arbetsutskott vid årsskiftet. Går allt som planerat fattas ett slutgiltigt beslut under 2014 års första kvartal.

Behövs det ett kulturhus i Gustavsberg?

Elisabeth Löfquist, 69, pensionär, Spånga:

”Ja. Jag kommer hit för att gå på keramikkurs och titta i porslinsbutiken och det skulle vara bra att ha allt ­under samma tak.”
Marie Bohjort, 39, chef för porslinsbutiken, Tallåsen:

”Ja, men det beror på hur man gör det. Det finns ett stort kulturarv här och det är viktigt att det bevaras.”
Dick Aschenbrenner, 59, grafisk formgivare,

Gustavsberg:

”Ja, det tycker jag. Det är på tiden att det blir något av det här området. Ett kulturhus skulle bli en bra samlingspunkt.
Tove Collmar, 51, pedagogisk ledare, Kärrtorp:

”Det är alltid bra med gemensamma samlingspunkter. Ett kulturcentrum skulle absolut locka mig hit till Gustavsberg.”