Allt fler går ur – eller inte ens med i – Svenska kyrkan. Antalet medlemmar minskar stadigt och därmed också inkomsterna via kyrkoavgiften till landets församlingar.

Även Fresta församling har drabbats.

Sparar en miljon

När kyrkoherde Elisabet Munro tillträdde i oktober förra året blev hennes första uppgift att spara en miljon kronor i 2024 års budget.

– Vi var tvungna att minska lönekontot, det är där man kan göra något. Och vi får inte dra ner på prästtjänsterna.

Röster har höjts om att man skulle kunna sälja den gamla prästgården för att spara pengar – där "ändå ingen bor".

– Vi har ingen hyregäst men använder prästgården till våra verksamheter. Där finns stora renoveringsbehov och vi måste ta beslut om den långsiktigt. Men för att få en budget i balans skulle en försäljning inte räcka länge.

Följden blev att 1,5 tjänst drogs in från den kulturella verksamheten: en pedagog och en musiker.

– Det var förstås inget önskeläge att ändra på en fantastiskt fin, fungerande verksamhet. Men tyvärr hör det till jobbet som ledare att behöva ta de besluten.

Det blir Fresta kyrkodansare och musikalgruppen som försvinner. Inte heller de populära kyrkospelen kommer att fortsätta.

– Jag kan absolut förstå att folk är besvikna över nedskärningarna. Men när vi var tvungna att prioritera valde vi att ha kvar en verksamhet där många barn är med, säger Elisabet Munro.

Fresta kyrkodansare

Kerstin Wikfeldt sitter i kyrkorådet och har under tio år dansat med Fresta kyrkodansare. Hon hade hoppats att nedskärningarna skulle kunna förhalas till 2026, när de tre församlingarna i Väsby planeras att gå ihop i ett pastorat.

– Dansen varit ett sätt att uttrycka bibeln och bön med kroppen, inte bara med ord. Och danser vid gudstjänster har varit unikt för Väsby.

Hon berättar att både kyrkodansen och kyrkospelen har dragit fulla hus till kyrkan.

– Jag får så många reaktioner nu från folk som är bestörta över att allt det här härliga är slut. Folk har verkligen vallfärdat hit, även från andra kommuner.