Kulturen tog plats i centrum

Lions i Täby stod för fikaförsäljningen under kulturdagarna.
Lions i Täby stod för fikaförsäljningen under kulturdagarna.
Allt från saxofoner till tyllkjolar, och från spelemän till tedans. Från fredag till i söndag pågick årets kulturdagar i Täby.

Och trots solen var det många nyfikna som tittade in i bibliotekshuset.

Ballongerna virvlar runt utanför ingången till bibliotekshuset i Täby centrum. Det är en varm oktoberlördag och på affischer lockar kommunen med musik från Kulturskolan, Täby spelmansgille, Brunnsoktetten, Täby toner och Guld i Mund bland annat.

På bottenvåningen vid biblioteket håller Roslagsmålarna till. En volontär visar väg­en uppför trappan och uppsatta lappar pekar ut riktningen mot hörsalen.

På scenen är det strax fint tryck när saxofonensemblen All you need från Täby kulturskola drar igång tillsammans med två elever på elgitarr, varav även en på solosång, och en på bas.

Musiken sprider sig snabbt i huset och lockar till sig ännu fler diggare.

I hallen utanför står ett gäng från Lions och säljer fika.

– Sockerkakan med äpple går allra bäst, berättar Kjell Petterson.

En av dem som köper fika är Täbys kultur- och fritidschef Erik Heribertson. Han laddar upp inför arbetet som han har framför sig. Han sitter i juryn för finalen i Täbystjärnan.

– Det är kul att få lyfta fram talangerna. Alla som deltar är ju duktiga men för oss i juryn gäller det att hitta den som har mest utstrålning. Vi tycker lite olika och får prata ihop oss.

Senare skulle det visa sig att det blev 13-åriga Lou Bendroth som tog hem vinsten med sin låt ”Skinny love”. En intervju med vinnaren kommer nästa vecka i Mitt i Täby.

Nu har saxofonmusiken tystnat och en massa flickor med färgglada tyllkjolar virvlar runt i foajén. Det är elever från Laisings dansinstitut som gör sig beredda att hoppa upp på scenen.

På måndagsmorgonen när kulturdagarna är över är det en nöjd kulturintendent som pustar ut.

– Allt fungerade jättebra och avslutades i går på söndagkvällen med en fantastisk galakväll. Den var riktigt häftig, säger Lina Browall.

Förra året hölls kulturdagarna inne i centrum. Vilken plats fungerar bäst tycker du?

– Fördelen med centrum är att det är mer lättillgängligt. Många hittade till kulturdagarna bara för att de råkade vara i centrum. Men å andra sidan är det svårt att konkurrera med den kommersiella verksamheten där. Vi får se var vi håller till nästa år.

Elever från Laisings dansinstitut bjöd på dansshow i lördags eftermiddag i bibibliotekshuset. Täby kulturdagar drog mycket folk.