Min lokala hjälte

Kulturföreningar oroade för Bristols framtid

Bristol.
Bristol.
Kultur- och fritidsnämndens beslut att häva avtalen med Friteatern och Bristol kan få förödande konsekvenser för Sundbybergs kulturliv. Det skriver två föreningar nu i ett brev till kommunen.

Mitt i Sundbyberg berättade tidigare i höst att kultur- och fritidsnämnden valt att riva avtalet med Friteatern och Teater Bristol. Bristol, där flera föreningar hyr in sig, har länge fått lokalkostnadsbidrag på 400 000 kronor, Friteatern 175 000 kronor. Men hur det blir framöver är oklart.

Det har väckt oro hos Sundbyberg kulturföreningar.

I ett brev till nämnden varnar nu Nya Teaterpiraterna, som i år bland annat satt upp pjäsen Rödluvan, för att de inte kan fortsätta med sin verksamhet om bidraget till Bristols lokal dras in.

Sundbybergs jazzklubb har också vänt sig till kommunen. Utan ekonomiskt stöd till Friteatern och Bristol är framtiden oviss för dem. De har sedan 2001 hyrt in sig på Bristol för sina populära livejazzkvällar.

– Vi är djupt oroliga. Bristol är en fullständigt unik lokal med gradäng, strålkastarbelysning och underbar akustik. Den är rustad för teater och musik och är Storstockholms bästa jazzlokal. Det vore väldigt sorgligt om vi inte får fortsätta hyra den för att bidragen dras in, säger Mats Farell, ordförande för Sundbybergs jazzklubb.

Föreningen anser att Friteatern och Bristol hanterats styvmoderligt i en kulturkonkurrens som uppstått i Sundbyberg.

– Upplevelsen är att kommunen inte visat något större intresse. Det har hamnat mittemellan Allaktivitetshuset och Kulturcentrum i Hallonbergen, säger Mats Farell.

Ett alternativ, föreslår jazzklubben, vore att kommunen tar över lokalen.

Orsaken till att nämnden sagt upp avtalen är att en ny policy för bidrag ska tas fram. Besked väntas senare i höst.