ANNONS

Ny scen gör kulturhösten stark i Skärholmen

Onsdagsklubben äger i vanlig ordning rum hos Le Croissant i SKHLM.
Märta Lefvert
Ibland kommer de goda nyheterna slag i slag. För bara ett par veckor skrev jag om att Skärholmen får en egen biograf igen, i Kulturhuset Stadsteatern. Och nu är det dags för nästa goda nyhet. Den 31 augusti invigs en ny scen i Café Le Croissant i SKHLM, av ingen mindre än kulturminister Alice Bah Kuhnke.
ANNONS

Scenen blir en plattform för lokala musiker, artister, filmare och konstnärer. Varje onsdagskväll blir det framträdanden här. Det är bara att komma, inträdet är gratis.

Dessutom ska man visa konst och film. Varje månad vigs åt en lokal konstnär, och en tisdagskväll i månaden blir det filmvisning i Röda korsets folkhögskola, en kort bit från kaféet.

Som gammal kulturreporter blir jag varm om hjärtat av en sådan satsning. Lokal kultur är viktig, och här lyfts den fram på en ny scen mitt i centrum! Det blev möjligt tack vare ett samarbete mellan den lokala Folkets hus-föreningen Folk (som fått stöd av Kulturrådet), Folkets hus och parker, stadsdelsförvaltningen, Le Croissant och Skärholmens bibliotek.

Och så en god nyhet till! Biblioteket får en trappa rakt ner i kaféet och ett rum där med datorer och tidningar. Många har längtat efter ett mer lättillgängligt bibliotek. Nu blir det verklighet.

Adam Dresevic, Lisa Ladberg, Francisco Zambrano och Zoca Morend, fyra av personerna bakom den nya scenen i Café Le Croissant i SKHLM, i Skärholmen.

Adem Dresevic, Lisa Ladberg, Francisco Zambrano och Zoca Morend, fyra av personerna bakom den nya scenen i Café Le Croissant i SKHLM, i Skärholmen.  Foto: Märta Lefvert

Gänget som fixar den nya scenen

Nog ser de glada ut, gänget på bilden? Det har de också anledning att vara. De är fyra av dem som ligger bakom den nya scenen i Café Le Croissant. Tillsammans har de skapat en scen där musiker, konstnärer, filmare, dansare och andra yrkesverksamma kulturutövare i stadsdelen kan uppträda och visa sina verk.

Och mer än så. Scenen ska också vara en kreativ plattform. Här ska kulturutövare från orten få möjlighet att nätverka och själva producera sin konst.

– Vi vill också göra kulturen så tillgänglig som möjligt för människor här, säger Lisa Ladberg, projektledare och ordförande i föreningen Folk.

Personerna ni ser på bilden är filmaren Adem Dresevic, som är ansvarig för filmklubben, Lisa Ladberg samt Zoca Morend och Francisco Zambrano, som båda bland annat är musiker och ansvariga för musikframträdanden på scenen. Just nu laddar de för fullt inför torsdagens invigning. Alla är välkomna att lyssna på musik och se kulturministern på nära håll.

ANNONS
Fakta

Kulturministern inviger

Aktuellt: Ny scen i Le Croissant i SKHLM.
Invigning: 31 augusti kl 17–21.30.

Några programpunkter:

Klockan 17.00 spelar dj:n John.

Klockan 18.00 är kulturminister Alice Bah Kuhnke på plats.

Bland de artister som uppträder finns Bredängsbon Marit Bergman (kl 19.30). Månadens konstnär Edmon Khalil framträder också.

Fullt invigningsprogram: se Facebooksidan Folk i Skärholmen

För barnen: Klockan 10–17 är det pyssel, drop-in-sagor med mera i Skärholmens bibliotek. Det är också vernissage för utställningen ”17 skäl för barnboken”.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.