ANNONS

Kampen för ett kulturhus i Björkhagen går vidare

Ove Myrberg (t v) och Jan Ohlin från styrelsen för den nybildade kulturföreningen Björkhagens Hjärta.
Ove Myrberg och Jan Ohlin från styrelsen för Kulturföreningen Björkhagens hjärta.
En kulturförening har bildats och nu kontaktas flera politiker i den nya majoriteten i stadshuset.
– Vi hoppas få träffa dem snart. Det är ett väldigt stort intresse för det här. Vi har blivit kontaktade av både föreningsliv, arkitekter och Gamla Enskede bryggeri som vill vara här, säger Jan Ohlin.
ANNONS

Som Lokaltidningen Mitt i Söderort tidigare berättat vill en grupp Björkhagsbor att panncentralen, i korsningen mellan Halmstadsvägen och Hässleholmsvägen, ska göras om till ett kulturhus.

I november besökte de lokalen tillsammans med fastighetsägaren Svenska bostäder och stadsdelsnämndens ordförande Ewa Larsson (MP). Men läget är svårt eftersom tanken är att byggnaden ska rivas till förmån för bostäder.

Nu har aktivisterna bildat Kulturföreningen Björkhagens hjärta och går vidare och kontaktar flera politiker i stadshuset.

– Vi vill träffa stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) och kultur- och stadsmiljöborgarråd Jonas Naddebo (C). Den vinsten de skulle få för att bygga några hyresrätter är så liten jämfört med vinsten av att bevara huset, säger Jan Ohlin, ordförande i föreningen.

Arbetsgruppens plan är att butikslokalen ska bli kafé eller restaurang med ett galleri och en scen för uppträdanden. I det stora pannrummet vill de se lokaler för musik och dans medan de övre planen är tänkt att vara en plats för bland annat konst, hantverk och foto.

Efter visningen av lokalerna i höstas hörde flera arkitekter av sig till Jan Ohlin och vill hjälpa till i arbetet för ett kulturhus. Helt utan ersättning.

– Det är väldigt roligt. Vi har även blivit kontaktade av Gamla Enskede Bryggeri som vill hyra lokaler här och av flera privatpersoner och föreningar, säger Jan Ohlin.

Den nya majoriteten har ju gjort stora nedskärningar på kulturen i Stockholm hur sannolikt är det att de ger er pengar?

ANNONS

– Vi tror att de kommer att se att om man man använder huset som vi beskriver det så får man väldigt mycket kultur för väldigt lite pengar. Det är en svår situation men insatsen med en mindre penning skulle betyda mycket för Björkhagens framtid, säger Jan Ohlin.

På lokal nivå är man sedan tidigare positiv till projektet.

– När nämnderna är satta så ska vi träffa Svenska Bostäder för att se om vi kan gå vidare. Vi ser väldigt positivt på mer liv och rörelse i området, efter klockan åtta på kvällen händer nästan ingenting här, sa Ewa Larsson till Mitt i Söderort i november.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.