ANNONS

Täby får ett Kulturhus – men vems förtjänst?

Täbys bibliotek blir Täby Kulturhus. Men vems förtjänst är det?
Täbys bibliotek blir Täby Kulturhus. Men vems förtjänst är det?
I måndags klubbade Stadsbyggnadsnämnden igenom namnbytet på Täbys Kulturhus. Efter mötet annonserade Moderaterna ut att deras politik gör skillnad, vilket skapade reaktioner i sociala medier.
ANNONS

I måndags klubbade stadsbyggnadsnämnden genom namnbytet på Täby bibliotek till Täby Kulturhus.

– Det är jätteroligt att Täbyborna äntligen får ett kulturhus. Dessutom får fastigheten en rejäl upprustning och nya fräscha möteslokaler som är bättre anpassade för kulturverksamhet, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Johan Algernon (M).

I början av förra året kom det mörka siffror från Statistiska Centralbyrån och SVT som visade att Täby kommun är en av de kommuner som lägger minst pengar på kultur per person.

– Det är alltid lite svårt att jämföra kommuner, det är som att jämföra äpplen och päron. Det handlar inte alltid om hur mycket pengar man satsar utan hur man väljer att använda pengarna och se till att lokaler blir ändamålsenliga. Man får mycket kultur för varje krona i Täby, men det är klart att det nya Kulturhuset är ett välbehövligt lyft för kommunen, säger Johan Algernon.

 ”Borde det ändå inte varit Liberalen Robert Stopp på den bilden??”

Men att Täby får ett Kulturhus är ingenting nytt. När kultur- och fritidsnämnden klubbade igenom förslaget i somras utropade ordföranden i nämnden Robert Stopp (L) beslutet som en liberal seger. När Moderaterna annonserade måndagens beslut på Facebook med orden  ”Äntligen får Täby ett kulturhus! Moderat politik gör skillnad” uppstod det diskussioner om vems förtjänst det nya Kulturhuset egentligen är.

Johan Algernon (M) om klubbandet av namnbytet.

En person skrev bland annat ”jag satte kvällsteet i vrångstrupen. Den bilden, och de orden. Borde det ändå inte varit Liberalen Robert Stopp på den bilden?? Allt annat är ju helt galet!!”

ANNONS

– Vi har en allians och vi styr tillsammans, det finns ingen konflikt oss emellan utan det jag menade var att Moderaterna alltid genomför det vi lovar, och ibland kan frågor diskuteras alldeles för länge och nu vill vi signalera att det äntligen blir av.

Men är det liberal eller moderat politik i det här fallet?

– Vi har gemensamt under den här mandatperioden velat skapa ett Kulturhus, det är lika mycket liberal politik som moderat politik. Vi har ett bra samarbete och det är jätteroligt att vi är överens även i den här frågan.

Robert Stopp (L) tycker att det är lite tröttsamt med käbblet som uppstår.

– Om någon vill dra fördelar på det här så får man göra det. Vi hade en deklaration tillsammans i Alliansen om vad som ska göras och där står det uttryckligen att vi skulle se över det här med Kulturhuset.

Han säger att alla partier i kommunen tycker att det här är bra – oavsett partifärg.

– Jag är ingen sportkille utan en kulturtant. Ibland kan politik bli lite som mellan AIK och Djurgården, och jag håller inte på med den typen av sport. Jag andas djupt och suckar och väljer att fokusera på viktigare saker.

Fakta

Det här är Täbys Kulturhus

I samband med att bibliotekshuset rustades upp föreslog man också att det skulle byta namn till Täby Kulturhus. Idén är att man med namnbytet ska tydligt kommunicera att ska huset ska rymma kulturverksamhet.

Det som nu blir klart är att på bottenplanet, som går under namnet Esplanaden, kommer bland andra Kulturskolan och Ung teater flytta in. Utöver det kommer ungdomar och andra kunna arrangera kulturevenemang och kurser. Det finns även starka önskemål om en utställningshall i huset.

Enligt Robert Stopp (L) har diskussioner om ett nytt Kulturhus i Täby pågått sedan 1994.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.