Kulturhuset blir skola – eller rivs

I juni flyttar kommunen ut ur Kulturhuset Vega på Centralvägen, då kan huset bli en skola eller rivas och ge plats för bostäder.
I juni flyttar kommunen ut ur Kulturhuset Vega på Centralvägen, då kan huset bli en skola eller rivas och ge plats för bostäder.
Snart flyttar kommunen ut ur Kulturhuset Vega på Centralvägen.

En Väsbybo hoppas på ett danspalats där. Men enligt nya ägaren Peab lutar det åt en skola eller bostäder.

Danskurser, te-dans, dansklubbar och liveband. Det hoppas Väsbybon Ulrika Helenius få se i Kulturhuset Vega när kommunen i juni flyttar ut sina verksamheter. För att få gehör för sina idéer har hon skickat ett medborgarförslag till kommunen.

– Du kan åka till vilken håla som helst och det finns ett dansställe. Men här i Väsby finns inget om du inte är i 20-årsåldern och vill gå på Magget, säger hon.

Ulrika Helenius förslag är att danspalatset ska vara öppet både på eftermiddagar och kvällar. Man ska kunna börja kvällen med en kurs i exempelvis salsa eller bugg och senare fortsätta att dansa under kvällen i husets lokaler, allra helst till liveband. Hennes vision är att huset ska vara öppet för alla åldrar.

Finns det tillräckligt med folk i Väsby för att en sådan verksamhet ska gå ihop?

– Det tror jag. Det finns ett stort intresse för musik och dans i Väsby. Som det är nu tvingas ju många som vill dansa att åka på kryssningar i stället.

Kommunen kan dock inte bestämma vad som ska ske med huset eftersom det sålts till Peab som har helt andra planer.

– Det är inte säkert att allt går i lås, men vi har pratat med en privatskola om att bygga om det till skola åt dem, säger Ingemar Ljungberg på Peab.

Alternativet till skola är i första hand att riva huset och bygga bostäder och att ha butiker eller restauranger i bottenvåningen.

– Det är de två alternativ vi har som det ser ut i dag, men kommer det någon annan som är intresserad än skolan så får vi se, säger Ingemar Ljungberg.

Men något musik- eller danspalats tror han inte blir aktuellt.

– Spontant känns det som att det är svårfinansierat. Huset är i väldigt dåligt skick och man måste investera en massa pengar för att få det i ordning.

Om ni skulle bli kontaktade av någon som vill driva det skulle det vara intressant då?

– Om de har någon idé om hur de kan finansiera det så kan de gärna göra det. Men i så fall måste de ha hela konceptet.

Renoveringarna av huset tar dock tid oavsett vem som tar över. Och något nytt kan tidigast vara på plats 2017.

Medborgarförslaget har ännu inte nått kultur- och fritidsförvaltningen men Maria Röstberg, tillförordnad kultur- och fritidschef, tror att några av förslagets idéer kan förverkligas i det nya kulturhuset som byggs intill Messingen.