ANNONS

Kulturhuset i Skärholmen görs om till skräckhus

– Barnen får utforska sina egna rädslor och själva vara med och skapa, säger Emma Gouveia Berggren.
– Barnen får utforska sina egna rädslor och själva vara med och skapa, säger Emma Gouveia Berggren.
Skärholmen får ett eget skräckhus. Under höstlovet kan du träffa fladdermusforskare, lära dig överleva en zombieattack och bli en del av Skärholmens unga spökjägarsällskap.
–Hela huset kommer att vara superläskigt, med ljud, ljus och uppbyggda miljöer, säger Emma Gouveia Berggren, på Kulturhuset.
ANNONS

Skräck är temat när  Kulturhuset i Skärholmen laddar för höstlov. Under onsdag, torsdag och fredag görs hela huset om till ett skräckhus som är så läsligt att man inför åldersgräns.

I en värld av mörker, ljud och ljus får besökare mellan 10 och 13 år utforska skräck. Exempelvis titta närmare på hur man bygger upp en ond karaktär.

– Vi kommer att ha en karaktärsverkstad där vi pratar om vad som ligger bakom skräckkrafter och hur en ond karaktär föds, säger  Emma Gouveia Berggren.

I karaktärsverkstaden kan barnen bygga upp en superskurk eller ett ont väsen och sedan gå in i kostymförrådet och klä ut sig till karaktären.

Här får barnen utforska sina rädslor

I skräckhuset finns också en skaparverkstad.

– Där kan man fundera kring hur en mardröm ser ut och gestalta den på olika sätt. Man kika in i mardrömstittstkåpel eller måla, såga och bygga saker, säger Emma Gouveia Berggren.

I spökhuset fick också möjlighet att titta på gratis film, möta en skräckbibliotekarie och delta i en neonzombiefest där alla får förvandla sig själva till självlysande monster.

Vad är det mest spännande med skräckhuset?

Att man får utforska sina rädslor. Det handlar inte om att vi ska bli ett plojigt upplevelsehus, utan barnen ska få skapa själva och utforska sina egna rädslor på sitt eget sätt och vi vill skapa ett rum för det, säger Emma Gouveia Berggren.

ANNONS

Barnen får själv välja hur läskigt de vill ha det

Och blir man för rädd när man går runt i spökhuset så finns det alternativ.

–  Vi kommer att anpassa och göra olika delar i huset så att barnen själv kan välja hur läskigt de vill ha det, det är inte superläskigt överallt. Vi kommer exempelvis att ha en skådespelare som berättar spökhistorier och talar om innan hur pass läskiga de är så att barnen kan välja hur mycket de vill utsätta sig för, säger Emma Gouveia Berggren.

Skräckhuset arrangeras i samarbete med biblioteket TioTretton och har öppet onsdag, torsdag och fredag klockan 11 till 18 under höstlovet.

Fakta

Skräckhuset är fullt av aktiviteter under höstlovet här är några

Skärholmens Unga Spökjägarsällskap

Karaktärsverkstad Utforska hur en ond karaktär föds och bygg upp en superskurk eller ett ont väsen.  

Skräckserieskapande få hjälp och tips för att skapa dina egna serier på temat skräck, här finns allt material som behövs.

 Galgbacken Föreläsningar av en zombieöverlevnadsexpert, rättsläkare och fladdermusforskare, författarbesök, uppläsningar av spökhistorier och andra framträdanden.

 Zombiefest Höstlovet avslutas med en stor neonzombiefest då alla får förvandla sig själva till självlysande monster

Källa: Kulturhuset Skärholmen