Välj ditt område
Lena Adelsohn Liljeroth vill rädda Astoria.
Lena Adelsohn Liljeroth vill rädda Astoria.

Förra kulturministern vill rädda Astoria

Nyheter En del av Astoriahuset på Nybrogatan ska rivas – och nu ger sig en före detta minister in i debatten. Lena Adelsohn Liljeroth vill att beslutet omprövas.
– Vi är många som är allvarligt oroade för att den planerade rivningen av Astoria-huset på Nybrogatan ska orsaka en ny våg av rivningar, skriver hon på sin Facebook-sida.

I april kom beskedet att det inte blev prövningstillstånd i Mark- och miljööverdomstolen. Aktivistgruppen Rädda Astoria försöker ändå mobilisera och vill stoppa rivningen.

Nu får de välkommen hjälp från en tidigare minister och riksdagsledamot. Lena Adelsohn Liljeroth tar strid för Astoriahuset. I ett uppmärksammat inlägg på Facebook skriver hon bland annat att hon tycker hon att Länsförsäkringar bör ompröva sitt beslut att riva delar av byggnaden och i stället satsar på att renovera huset.

Efter beslutet från Mark- och miljööverdomstolen om att det inte blir något prövningstillstånd för 1870-talsbyggnaden sade Fredrik Paléus från Rädda Astoria att de var beredda att gå långt för att rädda huset.

– Vi har en grupp som är villig att ockupera, jag säger det helt öppet, har han tidigare sagt till Mitt i.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Brott

18-åring nekar till mord på jämnårig

Nyheter

Trångt vid Ljusteröfärja – polis stoppar bråk

Nöje

Karta: Här finns din närmsta midsommarstång

köer vid västbergaavfarten norrut efter olycka, E4
Nyheter

Krock skapade långa köer vid Västberga

Nyheter

Kabelbrand orsakade tågkaos

Bostad

Så mycket har lyorna ökat i pris i innerstan