Välj ditt område
Lena Adelsohn Liljeroth vill rädda Astoria.
Lena Adelsohn Liljeroth vill rädda Astoria.

Förra kulturministern vill rädda Astoria

Nyheter En del av Astoriahuset på Nybrogatan ska rivas – och nu ger sig en före detta minister in i debatten. Lena Adelsohn Liljeroth vill att beslutet omprövas.
– Vi är många som är allvarligt oroade för att den planerade rivningen av Astoria-huset på Nybrogatan ska orsaka en ny våg av rivningar, skriver hon på sin Facebook-sida.

I april kom beskedet att det inte blev prövningstillstånd i Mark- och miljööverdomstolen. Aktivistgruppen Rädda Astoria försöker ändå mobilisera och vill stoppa rivningen.

Nu får de välkommen hjälp från en tidigare minister och riksdagsledamot. Lena Adelsohn Liljeroth tar strid för Astoriahuset. I ett uppmärksammat inlägg på Facebook skriver hon bland annat att hon tycker hon att Länsförsäkringar bör ompröva sitt beslut att riva delar av byggnaden och i stället satsar på att renovera huset.

Efter beslutet från Mark- och miljööverdomstolen om att det inte blir något prövningstillstånd för 1870-talsbyggnaden sade Fredrik Paléus från Rädda Astoria att de var beredda att gå långt för att rädda huset.

– Vi har en grupp som är villig att ockupera, jag säger det helt öppet, har han tidigare sagt till Mitt i.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Brott

Inbrottstjuv gripen efter helikopterjakt

Nyheter

Skulle begravas i Rönninge – urnan kom bort

Nyheter

Busschaufför slagen i ansiktet av bilist

Brott

Inbrottstjuv stal bilnycklar i Österåker

Nyheter

Från Oklahoma till Vallentuna

Nyheter

Vernissage till förmån för krigets barn