Kulturnämnden: Debaser måste flytta

Kulturnämnden slår fast fastighetsnämndens beslut om Debaser.

Vilket innebär att rockklubben tvingas flytta.

Nu har även kulturnämnden tyckt till om Debasers framtid i Medborgarhuset. På sitt möte på tisdagseftermiddagen blev det klart att kulturnämnden går på samma linje som fastighetsnämnden – att rockklubben Debaser måste flytta.

Oppositionen är kritisk till beslutet, och yrkade på att det skulle återremitteras.

– Det är förstås väldigt tråkigt. De hade en chans att tänka om och göra ett omtag, men gjorde det inte. Jag är förvånad att de löper linan ut med den kritik som varit, säger Rasmus Jonlund (L), vice ordförande i kulturnämnden.

Majoriteten i kulturnämnden, med Roger Mogert (S) i spetsen, skriver som inlaga till beslutet att det är ”oerhört tråkigt att man inte funnit förutsättningar för Debaser att fortsätta driva livescenen i Medborgarhuset”. Men valde ändå att rösta genom beslutet.

Mitt i har tidigare rapporterat om att Medborgarhuset står inför en omfattande renovering och ombyggnation. Att i det nya Medborgarhuset trängs en av de största privata hyresgästerna, rockklubben Debaser, bort. I lokalerna ska istället biblioteket flytta in.

– Det känns helt värdelöst. Det är inte som om det finns brist på möjliga bibliotekslokaler i stan. Bibliotek är inte en svårplacerad verksamhet, men det är konsertlokaler, sa Annelie Telford, VD och en av grundarna av Debaser, tidigare till Mitt i.

Debaser har besittningsskydd av lokalerna som de hyr, vilket innebär att hyresvärden måste betala ekonomisk ersättning eller hitta en annan godtagbar lokal vid en ombyggnation.

Staden håller just nu på att leta efter en ny lokal till Debaser, men har ännu inte presenterat något förslag.

Majoriteten i kulturnämnden är självkritiska för att ingen ersättningslokal ännu hittats.

”Slutligen konstateras att staden tidigare borde ha börjat leta alternativ scen för musiken eftersom det hela tiden varit tydligt att huset kommer tvingas vara stängt under två till tre år”, skriver majoriteten i beslutet.

Det slutgiltiga beskedet om Debasers framtid tas officiellt av kommunfullmäktige senare i vår, då renoveringen av Medborgarhuset kostar 670 miljoner och alla större investeringar måste godkännas av fullmäktige.

Läs mer:

2016/02/09 Stor debatt om Debaser i kommunfullmäktige

2016/02/03 Ilska efter beslut att stänga Debaser

2016/02/02 Fastighetsnämnden sa ja till renovering av Medborgarhus

2016/01/29 Dyr ljudisolering tvingar bort Debaser

2016/01/28 6 500 har skrivit på för att rädda Debaser Medis

2016/01/26 Debaser tvingas bort från Medborgarhuset