Kulturpersoner vill stoppa rivningar vid Stureplan

Stellan Skarsgårs, Klas Östergren och Karin Mamma Andersson är några av de kulturpersonligheter som går samman för att stoppa de planerade rivningarna på Stureplan.
Stellan Skarsgårs, Klas Östergren och Karin Mamma Andersson är några av de kulturpersonligheter som går samman för att stoppa de planerade rivningarna på Stureplan.
Stellan Skarsgård, Klas Östergren och Karin Mamma Andersson är några av de kulturpersonligheter som nu går samman för att stoppa de planerade rivningarna vid Stureplan.

Det är i en debattartikel i Svenska Dagbladet som tolv kulturpersonligheter skriver att det vore en skandal att genomföra ombyggnaderna som fastighetsägaren och staden planerar vid Stureplan.

”Om rivningen av kvarteret där Sturegallerian ingår tillåts, blir det den mest omfattande rivningen i Stockholms innerstad sedan skövlingen av Klara. Det vore en skandal.”

Mitt i har tidigare berättat om planerna som ägaren av kvarteret Adia vill genomföra. Dels ska flera byggnader rivas och flera nya byggas. Anledningen är att man vill öppna upp det gamla kvarteret och göra det mer tillgängligt för kunder.

Det ska också skapas en ny t-banestation för Östermalmstorg så att resenärerna kommer upp från rulltrapporna direkt ut bland butiker och restauranger.

I debattartikeln framförs dels en oro för att byggtiden blir lång och att näringsidkare som Sturehof, Sturebadet och Hedengrens bokhandel kommer att lida av detta.

Men man är också oroliga att rivningarna kommer förstöra kvarterets kulturella och historiska värden.

”Om Stockholms politiker nu tillåter den mest omfattande rivningen i Stockholms innerstad sedan gamla Klara, då är det ingenting annat än en skandal. Historien lär döma de ansvariga hårt”, skriver man.

De tolv personer som skrivit under artikeln i SvD är:

Claes Britton
Karin Mamma Andersson
Pernilla August
Lena Endre
Eva af Geijerstam
Peter Kihlgård
Jockum Nordström
Michael Nyqvist
Johan Petterson
Stellan Skarsgård
Martin Wikström
Klas Östergren