Tufft när Lidingö musikskola ska spara 200 000 kronor

I Lidingö sänks budgeten med 200 000 kronor – och fler tuffa år väntar.
– Vi får se över allt, säger chefen Lena Söderström.
Hälften av länets 26 kulturskolor får mindre resurser 2020 och drar ner på allt från administration och inköp till lärartjänster, med färre elevplatser som följd. Det visar Mitt i:s kartläggning. Åtta kulturskolor får ökade anslag, som dock gröps ur av höjda kostnader.
Lidingö musikskola hör till dem som måste spara. Budgeten sänks med 200 000 kronor (2019 var den 13,5 miljoner kr). Samtidigt höjs elevavgiften från 1 200 till 1 300 kronor.
– Vi får se över allt – inköp av utrustning, utbildningar och storleken på elevgrupper. Vi värnar barnens tillgång till musikskolan ända in i kaklet, säger musikskolechefen Lena Söderström.
Flera tuffa år väntar
Hon ser ”flera tuffa år framför sig” eftersom budgeten förväntas minska årligen, fram till 2022. Trots det hoppas hon kunna behålla kvalitet och utbud på samma nivå som hittills.
Ett välkommet tillskott är det statliga bidraget från Kulturrådet, öronmärkt för utvecklingsprojekt. För oktober 2019–mars 2020 har Lidingö kulturskola fått 300 000 kronor.
– Vi använder dem till att fortsätta ett projekt i Bodals skola, i ett socioekonomiskt definierat skolområde. Det är en kostnadsfri klassorkester i årskurs 2 och 5. Dessutom har vi ett projekt i Ledviks resursenhet, för elever med en autism- eller språkstörningsdiagnos. De får spela i band, säger Lena Söderström.
7-åringarna Linn O’Down och Louise Eidegren går på Musikmix vid Lidingö musikskola, och får testa många olika instrument. Här provar de på kontrabas. ”Jag tycker om det. Men jag gillar också baryton”, säger Linn. Hon kan tänka sig att fortsätta med kontrabas. Foto: Hanna Lilja
Dystrare svar i år
Det är inte bara i Stockholms län kulturskolorna har det kärvt. 40 procent av landets kulturskolor förväntar sig besparingar under de närmsta fyra åren, enligt en enkät som Kulturskolerådet gjorde i början av hösten. Svaren är betydligt dystrare än ett år tidigare, då endast 7 procent befarade åtstramningar.
Förändringen är alarmerande, anser Kulturskolerådets generalsekreterare Torgny Sandgren.
– Det är en allvarlig signal, som hänger samman med att många kommuner går med förlust. Det har i sin tur generellt med demografi att göra. Andelen barn, unga och äldre blir fler medan de yrkesverksamma, som betalar skatt, blir färre, säger han.
14 befarar nedläggning
I Stockholms län befarar inga kulturskolor en nedläggning. I riket gör 14 kulturskolor det, enligt enkäten. Torgny Sandgren tycker att en kulturskolelag borde stiftas, för att säkra att kulturskolor finns för alla barn och unga i landet.
– Vi delar kulturskoleutredningens slutsats att en lag vore bra, och driver den frågan. Det är inte rimligt att barns tillgång till en kulturskola är beroende av var barnet bor. Tyvärr är det svårt att hitta en politisk vilja till det, säger han.
Hon framhåller också de medel Lidingö musikskola får från en privat stiftelse, som går till verksamhet för nyanlända, samarbeten med det professionella musiklivet och ett program för elever som vill satsa extra på musiken.
– De här satsningarna hade vi inte kunnat göra utan statliga pengar eller externa medel, säger hon.
Kontrabasar på rad, i väntan på nyfikna elever. Foto: Hanna Lilja