ANNONS

Varning: ”Nedskärningar i kulturskolan kan öka psykiska ohälsan”

Sofia Karlsson, artist
Sofia Karlsson, artist och låtskrivare, gick kommunala musikskolan i Bagarmossen som barn.
Ökad psykisk ohälsa, minskad chans till kreativitet – och färre artister på export.
Nedskärningarna i kulturskolorna kan få tråkiga följder, varnar Musikerförbundet.
– Musik räddar liv, säger sångerskan Sofia Karlsson, som gick i musikskolan som barn.
ANNONS

Många kulturskolor i Stockholms län tvingas hantera tajtare budgetar och nedskärningar 2020, har Mitt i rapporterat. Nu varnar Musikerförbundet för följderna av neddragningar som drabbar kursverksamheten.

– Sverige är det tredje största musikexportlandet i världen, bara USA och Storbritannien är större. Per capita är vi störst – och det är ingen slump. Man blir förstås inte stjärnartist bara av att gå i kulturskolan, men kulturskolorna skapar ett intresse för musik och väcker kreativiteten på ett sätt som gynnar musiklivet, säger trubaduren  Jonas Franzén, avdelningsordförande för sju län och starkt engagerad i kulturskolefrågan.

Bistrare tider väntar många kulturskolor i länet

Följer konjunkturen

Läget för kulturskolorna följer konjunkturen mer än andra sektorer, betonar Jonas Franzén. När konjunkturen är god växer kulturskolorna, när den är dålig krymper de.

Men han menar att kommunerna gör ett misstag om de prioriterar ner kulturen, och då inte främst för att det kan slå mot ”det svenska musikundret”.

– Kulturskolorna är en plats där unga människor möts, i stället för att sitta ensamma hemma med mobiler och paddor. Där får de vara lekfulla, kreativa och glada tillsammans. Den psykiska ohälsan ökar bland barn och unga – och nedskärningar inom kulturskolan riskerar att förvärra läget, säger Jonas Franzén och tillägger:

– Kulturskolan har också en integrerande kraft, när nyanlända deltar. Det blir en chans för barn med olika bakgrund att mötas.

”Musik bryter isolering”

Fyrfaldigt grammisbelönade sångerskan och låtskrivaren Sofia Karlsson är aktuell med albumet ”Stjärnenätter live”, ihop med Martin Hederos, och ska just ut på julturné. Hon är en av många artister som gått i kulturskolan – eller kommunala musikskolan som den hette när hon var barn. Hon började ta lektioner i tvärflöjt som 9 år-åring och fortsatte i många år. Det betydde mycket för hennes musikaliska utveckling.

ANNONS

– Man pratar ofta om vad kulturskolorna har betytt för att få fram popartister. Jag tycker att det viktigaste är att så många barn får kontakt med musik där. Att lära sig att spela instrument och att lära sig att lyssna på musik är så utvecklande – och så roligt. Vi behöver musik i våra liv. Den berikar och bryter isolering. Musik räddar liv! säger Sofia Karlsson.

Föräldrar pushade

Sofia Karlsson växte upp i Kärrtorp och tog cykeln till Bergholmsskolan i Bagarmossen för att spela tvärflöjt. Med sig hade hon sin kompis Lina. Att vara två var roligt, och gjorde det lättare att inte tappa sugen.

– Ibland ville jag inte gå dit men då blev jag tvingad – eller uppmuntrad – av min föräldrar. De förklarade att det skulle kännas roligt igen, om jag bara fortsatte. Det var bra. Jag hade inte haft en lika rolig uppväxt utan musiken. Jag gick både i musikskolan och sjöng i kyrkokören i Kärrtorp och båda var viktiga, säger Sofia Karlsson.

Plötsligt började unga må sämre – nu utreds varför