ANNONS

Kulturskolan kan försvinna från Hägerstensåsen

Kulturskolan kan förlora lokaler på Hägerstensåsen
Kulturskolan kan tvingas lägga ner verksamheten på Hägerstensåsen.
Kulturskolan har flera populära verksamheter i medborgarhuset på Hägerstensåsen. Men nu kan verksamheten vara hotad – en kraftig hyreshöjning gör att Kulturskolan kan tvingas flytta.
ANNONS

Kulturskolan har flera populära kurser i medborgarhuset på Hägerstensåsen. Men verksamheten är hotad. En kraftig hyreshöjning har fått kulturförvaltningen att slå bakut.

– Den här fastigheten är kommunens egen som fastighetskontoret administrerar. För något år sedan aviserade fastighetskontoret en hyreshöjning på 20 procent. Kulturförvaltningen tyckte att det var magstarkt, säger Lasse Lööv som är tekniker på Kulturskolan och representant för Lärarförbundet.

”Det är helt vansinnigt”

Enligt honom har kulturförvaltningen och fastighetskontoret förhandlat, men ännu inte kommit fram till en lösning.

– Kulturförvaltningen har en väldigt stram budget med den nya majoriteten. Kontraktet gick ut under hösten, så i princip står vi utan kontrakt nu.

Enligt Lasse Lööv finns det inget konkret förslag för vad som ska hända med verksamheten eller om skolan får behålla lokalen. Förra veckan informerades personalen på Kulturskolan om att de kan förlora sin lokal.

– Vi från facket tycker att det är helt vansinnigt. Vi har fått ett uppdrag från politikerna om att öka antalet barn i verksamheten och nå ut till utsatta områden. Men just nu har vi vikariestopp och får inte göra några nyanställningar. Att kunna utöka i det läget känns helt horribelt, vi förstår inte hur de tänker.

Mindre pengar till kultur i budgeten 2019

Kan ni stå utan lokal redan nästa termin?

– Jag vågar inte svara på det. Vi har presenterat våra kurser i ett kurssläpp förra veckan, då fanns Hägerstensåsen med, så jag har svårt att tro att det kan ske till nästa termin, säger Lasse Lööv.

Enligt honom har varken facket eller personalen fått besked om vad som händer om Kulturskolan blir av med lokalen på Hägerstensåsen, om verksamheten flyttar eller behöver lägga ner.

ANNONS

I november, i samband med att den grönblå budgeten presenterades, berättade Mitt i att den nya majoriteten vill satsa på Kulturskolan och att det är viktigt att skapa träffpunkter för barn och unga – inte minst i förorterna. Men den grönblå koalitionen lägger 24,7 miljoner kronor mindre på kultur 2019, jämfört med budgeten 2018.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.