Kulturskolans pedagoger vågar inte vara i Blå huset

Kulturskolans dans- och musiklektioner flyttar till Husby och Rinkeby.
Kulturskolans dans- och musiklektioner flyttar till Husby och Rinkeby.
Kulturskolan flyttar delar av sin verksamhet från Blå Huset i Tensta till Husby och Rinkeby.

Pedagogerna tycker det är för otryggt att undervisa i huset, sedan incidenterna i december.

I slutet av december förra året stängdes Blå Huset i Tensta en kort tid sedan en av fritidsledarna misshandlats av ett gäng ungdomar som besökte fritidsgården.

Händelsen har även påverkat personal på Kulturskolan, som huserar på övervåningen. Tre av Kulturskolans pedagoger känner sig otrygga på grund av det som hände och vill inte längre ha lektioner i Blå Huset, enligt kulturskolechef Marion Hauge-Lindberg.

För två veckor sedan flyttade Kulturskolans danspedagog med sina 20–25 elever till Husby och instrumentallärarna med sina 20–25 elever till Rinkeby.

– Jag har träffat föräldrar senast häromdagen som är väldigt upprörda över att de behöver åka hela vägen till Husby med sina barn. Det strider mot Stockholms stads princip att man ska få kulturverksamhet i närheten av sitt eget område. Enligt min åsikt är det här diskriminering, säger Christer Nygren, projektledare och platsansvarig för Kulturskolan i Blå Huset.

Han säger att ansvariga i Blå huset har jobbat med säkerhetssystemet sedan överfallet i december.

– Polisen ronderar oftare här och fältassistenterna backar upp. Jag har personligen svårt att förstå hur pedagogerna kan känna sig tryggare i Rinkeby, där vi inte har någon bemanning alls.

– Blå Huset är dessutom en av de mest välrustade lokalerna i staden. Vi har nyinvesterat 7,8 miljoner kronor i byggnaden efter bränderna, säger Christer Nygren.

Kulturskolechef Marion Hauge-Lindberg säger att de inte är på väg att lägga ner Kulturskolan i Tensta, men att de håller på att se över vilken slags verksamhet de ska ha i området.

– Vi kanske har tänkt fel när vi har verksamheter för 6-7-åringar i huset. Blå Huset ska vara för de unga i Tensta, men det kanske inte passar för så små barn.

– Det var på polisens inrådan som vi flyttade all kulturskoleverksamhet från huset under vecka 6, då man befarade att oroligheter kunde uppstå till följd av personalförändringar inom fritidsverksamheten, säger hon.

Sviker man inte barnen i Tensta när man flyttar delar av verksamheten till Husby och Rinkeby?

– Vi kommer som sagt inte att flytta all verksamhet från Tensta. Teater, bild och form och undervisning i intrumentet Saz finns fortfarande kvar. Vi har pratat med alla föräldrar som är berörda och de har sagt att de tycker det är okej.

Christer Nygren tror att Kulturskolan kommer att få in en del reklamationsärenden av föräldrar som vill ha pengarna tillbaka.

– De har betalat för en tjänst som Kulturskolan inte längre levererar, säger han.