Kulturskolans satsningar i Haninge kan ställas in

Illustrationsbild.
Anna Rosen: "Det är jättedyrt med kultur ute på Muskö men bidraget har gjort det möjligt."
Haninges kulturskolas satsningar på särskolan, unga i skärgården och nyanlända kan få ett abrupt avslut i höst.
Bidraget till kommunala kulturskolan har stoppats – och det är oklart när det betalas ut igen.

Haninge kommun fick 600 000 kronor i statligt bidrag till sin musik- och kulturskola i fjol.

Pengarna har gått till satsningar på unga som annars inte får ta del av samma kulturliv som andra.

Frågetecken inför hösten

Dagkollo för särskolan, skapande musik för barnen på Utö och nya kultursatsningar för nyanlända är exempel som pengarna gått till.

Men inför hösten är det högst oklart om satsningarna kan fortsätta.

Kulturministern Amanda Lind (MP) bekräftade på ett seminarium för kulturskolorna i mars att det av M och KD indragna statliga bidraget skall återinföras. Men när vet ingen.

Fakta

Bidraget togs bort – oklart när det kommer tillbaka

I december röstades M och KD:s gemensamma budgetreservation igenom i riksdagen.

Den innebär bland annat besparingar på drygt 200 miljoner kronor på kulturområdet, däribland de 100 miljoner som tidigare år gått till kommunala kulturskolan.

För två veckor sedan bekräftade kulturministern Amanda Lind (MP) på en konferens för landets kulturskolor att bidraget skall återinföras, men när det sker är oklart.

 

– Det blir som att vi ätit oxfilé varje dag, för att plötsligt hamna i akut hunger, säger Anna Rosén, tillförordnad verksamhetschef på Haninges musik- och kulturskola.

De riktade kultursatsningar Haninges kulturskola gjort, 600 000 kronor fick man i bidrag fjol, har man planerat att få in i Haninges ordinarie kulturverksamhet.

Känner frustration

– Får vi besked att det dröjer ett år innan medlen återinförs så måste jag ”spä ut” verksamheten i höst så pengarna räcker lite längre, säger Anna Rosén.

Är det frustrerande att inte veta när pengarna kommer?

– Det är det såklart. Det är fantastiskt att nå nya målgrupper utan att ge avkall på vår löpande verksamhet, och alla verksamheter vi sätter igång med stöd av Kulturrådet har vi för avsikt att hålla i. Vi vill inte dra igång någon pop up-verksamhet för nyanlända där pengarna tar slut innan vi fått in det i den vanliga verksamheten.