Kulturskoleelever visar konst med idrottstema

Färgglada figurer klättrar uppåt och fotbollsspelare sträcker sig efter bollen så att långa skuggor bildas på det gröna.

I helgen är det vernissage för målade miniskulpturer i gips och papier maché.

Hela 50 olika grenar var på tapeten när eleverna vid Täby kulturskola kom med förslag till terminens tema Idrott och lek.

– I vanliga fall brukar eleverna få rösta om vilket tema vi ska arbeta med men i år föreslog jag själv att det skulle vara idrott och lek, berättar Maria Löfroth, konstlärare på Täby kulturskola.

Hon konstaterar att det satsas mycket på idrott i Täby och att många elever sportar. Då kunde det vara kul för dem att se på idrotten ur ett annat perspektiv.

– Vi har brainstormat i de olika grupperna och till slut hade vi 50 grenar att välja på. Klättring blev mest poppis.

Marias konstelever är just nu 9–15 år och för fjärde året i rad ställer eleverna ut sina alster på Karby gård i ett samarbete med Täby konstvänner. En fantasifull och färgsprakande utställning. I år är de 63 utställare.

För att skapa sina skulpturer har eleverna använt gips, papier maché och lera. Klättrarna är skulpturer monterade på träplattor eller reliefer.

– Ju äldre de är och ju mer er­farenhet de har desto mer hittar de på. Alla har gjort olika och det är väldigt roligt.

Fotbollsmatcher har avbildats i målningar och collage och där har eleverna fokuserat särskilt på skuggorna.

– De har fått studera hur långa skuggorna blir och var de faller beroende på hur solen står.

Fotbollsspelarna tecknades och målades på papper, klipptes ut och placerades sedan på olika sätt på en målad fotbollsplan.

Ytterligare en idrott är segling där de studerat hur seglen beter sig beroende på från vilket håll vinden blåser.

Maria sköter placeringen och hängningen av verken med viss hjälp av Ann-Charlotte Djerf på Täby konstvänner som tycker att samarbetet med Täby kulturskola är väldigt roligt.

– Och det är en fantastisk lokal där på Karby gård, så ljust och fint, säger hon. Maria är otroligt duktig på det här. Hon vet hur konsten ska placeras för att synas bäst.

– I år har vi desutom involverat de äldre eleverna mer i hängningen, säger Maria Löfroth.

Fakta

Idrott och lek till levande musik

Utställningen Idrott och lek är skapad av Kulturskolans konstelever. Finns på Karby Gård 28–31 maj. Vernissage torsdag kl 17.30–20.

Kulturskolans musikelever bjuder på underhållning.

Karby gård, Karbygårdsvägen 1, Täby Kyrkby, har öppet tor-fre 17.30–20, lör–sön 13–16.