Min lokala hjälte

Kund vann mot guldbutik i rätten

En guldbutik i Skärholmens stadsdel har dömts betala 24 380 kronor till en kund. Enligt tingsrättens dom fick kunden aldrig de smycken han betalat för.

En Skärholmsbo som legat i tvist med en guldbutik i stadsdelen hatt nu fått rätt i Södertörns tingsrätt. För över tre år sedan köpte mannen ett set med guldsmycken – halsband, örhängen, armband och ring – i butiken. Han betalade alltihop kontant, 29 380 kronor.

Butikspersonalen ville dock behålla smycken för rengöring, och Skärholmsbon gick med på att komma tillbaka efter en vecka för att hämta dem. Han fick då beskedet att de inte var klara. Ytterligare en vecka senare fick han samma besked.

Samma sak upprepades flera gånger. Efter en och en halv månad fick kunden beskedet att smyckena fanns på en pantbank i Skärholmen och att butiken inte hade kontanter.

I oktober 2015 gjorde mannen en polisanmälan, efter ett brutet löften om att han skulle få smyckena.

Södertörns tingsrätt har nu dömt guldbutikens ägare att betala kunden 24 380 kronor plus ränta till kunden.  Ett avdrag på på 5 000 kronor har gjorts, eftersom mannen redan fått den summan i ersättning av butiken.

Butiksägaren ska dessutom betala Skärholmsbons rättegångskostnader på drygt 28 000 kronor.

Guldbutikens ägare har hävdat att mannen visst fått sina smycken, men Södertörns tingsrätt konstaterar att inga kvittenser finns som bevisar det, och att bevisbördan ligger hos guldbutiken.