Kunder kritiska mot elavbrotten

Över 1 500 Haningekunder blev utan ström i flera timmar förra helgen när träd föll över ledningarna.

Vattenfall menar att förbättringar är på gång.

Flera hushåll i Haninge fick stora delar av förra helgen förstörd när strömmen gick.

De snötyngda träden föll över gamla ledningar som knäcktes – ett vanligt problem i alla skärgårdskommuner.Bland de värst drabbade områdena i Haninge märktes Krigslida utanför Tungelsta och Årsta Havsbad med elavbrott på flera timmar.

Efter att Vattenfall fått tillbaka elen hos många kunder vid helgens slut kom ett bakslag, och under förra tisdagen var flera hushåll i Mörby och delar av Tungelsta alltjämt drabbade.

Flera irriterade personer hörde av sig till Mitt i, en av dem var Dan Heimdahl på Krigslidavägen.

– Vi hade 16 avbrott bara i helgen och min frus bror en bit härifrån var strömlös i nio timmar under fredagskvällen. Det är helt osannolikt att det alltid händer vid dåligt väder. Det känns som att bo i ett u-land, säger han.

Mikael Björnér, kommunikationschef på Vattenfall eldistribution, medger att man har problem i delar av Haninge.

– Krigslida och Årsta Havsbad är områden med mycket oisolerade luftledningar och mycket skog. Vi underhåller ledningsgatorna så mycket vi kan, men vi hinner inte med allt. Vi har elledningsnät motsvarande tre varv runt jorden och gräver ner där vi kan gräva ner, men vi måste prioritera de delar där det bor flest människor.

Vattenfall håller nu att gräva ned vissa ledningar och isolera en del ledningar i Sanda och ner till Årsta Havsbad. Arbetet ska vara klart omkring årskiftet 2013/2014 och Vattenfall hoppas att det gör att elavbrotten minskar.

Fakta

Strömlöst

Förra lördagskvällen vid klockan 22 hade mellan 10 000-12 000 av Vattenfalls abonnenter i länet strömavbrott.

I Haninge hade 1 560 hushåll avbrott.

Värst drabbat var Värmdö med 6 600 strömlösa kunder.

Källa: Vattenfall