ANNONS

Kunder lockas av svartsäljare

Handlare i Hallunda känner sig pressade av konkurrensen från svarta butiker i området. Mannen i röda jackan har inget med artikeln att göra.

Handlare i Hallunda känner sig pressade av konkurrensen från svarta butiker i området. Mannen i röda jackan har inget med artikeln att göra.

Handlare i Hallunda cent­rum menar att de riskerar att bli utslagna av varor och tjänster som säljs svart i lägenheter. Ibland raggas kunderna upp i köp­centret.

– Det går att köpa allt, säger en handlare.
ANNONS

På ytan verkar allt vara som vanligt i Hallunda centrum. Men när Lokaltidningen Mitt i pratar med handlarna visar det sig att oron och missnöjet pyr under ytan. Flera av dem berättar att det går att köpa varor och tjänster i lägenheter. En olaglig handel där försäljarna varken betalar skatt eller hyror på samma nivå som butiker i ett köpcentrum.

– Det går inte så här. Jag funderar på att slå igen för pengarna räcker inte till lån och hyra. Jag vill inte att det ska vara så här i Sverige, säger en handlare.

De berättar att det går att köpa alla möjliga varor i lägenheter runt om i Botkyrka. Livsmedel, guld, kläder, IT, hårvård, skrädderi. Allt till lägre priser än hos handlarna i centrum. En handlare vi talar med pekar åt olika håll ut från centrum och förklarar var lägenheterna finns. Men personerna Mitt i talar med vill vara anonyma. De är rädda att för att bli utsatta för repressalier – få fönstren krossade, bilen förstörd eller till och med bli misshandlade.

Enligt handlarna rör sig personer i Hallunda centrum för att ragga upp kunder till svart försäljning. På så sätt tar de potentiella kunder. En handlare visar var personerna ibland tar kontakt med centrumets besökare, men han har även sett raggningen ske öppet utanför butiker. Även affischering ska förekomma.

Rickard Lundberg, koordinator på Hallunda centrum, är medveten om problemen. Den senaste tiden har han kontaktats av ett antal handlare som tagit upp konkurrensen från lägenhetshandeln.

– De har berättat att personer rekryterar kunder i köpcentrumet. Jag vill vara tydlig med att vi går på rykten än så länge, men vi tar det på allvar. Det handlar om våra hyresgäster och vi ska hålla ögonen öppna. Det är svårt men vi måste nog ta personerna på bar gärning på något sätt, säger han.

Rickard Lundberg har också fått höra om regelrätta butiker med stöldgods.

– Någon ska ha en lägenhet med butikshyllor, där det säljs smycken, schampo och smink.

Handlarna vill se insatser mot lägenhetshandeln för att kunna konkurrera på lika villkor.

ANNONS

– Det här förstör marknaden, säger en handlare.

– Jag kan också öppna i villa och starta försäljning där. Myndigheterna måste vakna för det här problemet. Samhället förlorar miljarder när det går till så här. Snart öppnar det väl apotek i någon lägen­het också, säger en handlare när Mitt i passerar ett apotek på väg genom Hallunda centrum.

Foto: Isabel Svensson