ANNONS

Kunderna ger stöd efter smash and grab-kupperna

Chockartat och oacceptabelt, anser butiksägarna om den senaste tidens smash and grab-stölder på Åsen och Västertorp.

Men kundernas stöd värmer.

– Vi har fått många kramar, det tackar vi för, säger Adigoni, som driver Ica-butiken på Hägerstensåsen.
ANNONS

Det var vid 22-tiden förra måndagen som personalen inne på Ica hörde en kraftig smäll. En bil hade då backat in i entrén till butiken på Sparbanksvägen.

– Personalen larmade på en gång och polisen var snabbt här, berättar butiksägaren Adigoni.

Förövarna försvann i samma bil som de kom – bilen hittades senare övergiven i närområdet. Gärningsmännen, som enligt polisen stal kontanter, var så sent som i fredags på fri fot. Brottet utreds som grov stöld.

– Det var chockartat, vi har aldrig varit med om en sådan här smash and grab tidigare. Men personalen agerade helt enligt rutinerna. Och vi hade stängt dagen efter för att ta hand om varandra, säger Adigoni.

Hon berättar också om ett värmande stöd från kunderna. Eftersom butiken drivits av samma ägare i 19 år, känner kunder och personal varandra väl.

– Vi har fått många kramar, säger hon och tackar för stödet.

Pensionären Ulla Blomdell, som bott 54 år på Åsen, är stamkund:

– Jag blev helt chockad, det har ju aldrig hänt här tidigare. Jag har handlat här ända sedan butiken öppnade, säger Ulla.

På Västertorps anrika tobak, som funnits sedan 1950, är man både bedrövad och upprörd. På mindre än en månad har butiken råkat ut för två smash and grab-kupper. Den första inträffade natten mot den 20 april, den andra natten mot den 13 maj.

ANNONS

– Det är helt oacceptabelt att det ser ut så här, säger butiksägaren, som inte vill ha med sitt namn i tidningen.

Hon berättar att även flera andra företag i Västertorp drabbats av inbrott och stölder på sistone.

– Jag anser därför att polisen måste öka sin närvaro här i området.

I slutet på förra veckan var ingen person gripen i något av de tre brotten och polisen vill inte uttala sig om det finns något samband.

– Där vi är i utredningsläget nu är att vi har gjort flera tekniska undersökningar både på plats och av gods, så vi väntar på analyser, säger Erika Frisell, förundersökningsledare vid Skärholmens lokala polisområde, där även Hägersten-Liljeholmen ingår.

I samtliga tre fall har polisen gjort fynd på platserna som de hoppas ska leda utredningen vidare.

– Det finns vissa spår som vi tycker är intressanta. Jag hoppas att analysen visar något som gör att vi kan gå vidare i utredningen.

Varför antalet smash and grab-kupper har varit så frekventa på ett sådant begränsat område kan polisen inte svara på. Men Erika Frisell håller med om att brottet sticker ut.

– I en vanlig månadsperiod har vi inte så här många ärenden med smash and grab. Så det har verkligen varit en topp nu.