Kunderna välkomnar ”matkriget” i Bromma Blocks

Ann och Hans Berggren har en egen taktik när de handlar. Allt handlar om pris, kvalitet och miljömärkning – inte om butik. Det kräver några timmars runtkörande till olika butiker varje vecka – men "det tar inte så lång tid".
Ann och Hans Berggren har en egen taktik när de handlar. Allt handlar om pris, kvalitet och miljömärkning – inte om butik. Det kräver några timmars runtkörande till olika butiker varje vecka – men "det tar inte så lång tid".
Snart får Coop Extra konkurrens.
Snart får Coop Extra konkurrens.
Coop Forum får konkurrens i Bromma Blocks. Ica Fastigheter har köpt en tomträtt på 45 000 kvadratmeter väster om Ulvsundavägen. Planen är att bygga en Ica Maxi-butik.

– Perfekt, tycker shopparen Ann Berggren som inte är trogen en speciell kedja utan kort och gott handlar "där det är bra grejer".

Ann Berggren och hennes man Hans Berggren gör en inköpsrunda till olika affärer varje vecka. Att en Ica Maxi-butik ska öppna i Bromma Blocks, som Mitt i berättade om redan förra veckan, tycker de bara är bra.

– Då slipper vi åka till Maxi i Solna, säger Ann Berggren.

Tomten, som Ica Fastigheter köpt, ligger väster om Ulvsundavägen vid Flygplansinfarten.

Jan Oldebring, etableringsdirektör på Ica Sverige AB, är nöjd över förvärvet.

– Målet är att vi ska bygga en butik förr eller senare. Det är inte helt klart men det är vår ambition, säger han.

Maxi-butiken kommer att ta upp som mest 10 000 kvadrat. På tomten finns därför även plats för annan verksamhet som hotell, kontor och annan service. Ett Apotek Hjärtat ingår redan nu i planerna.

I Bromma Blocks finns en Coop Forum-butik. Finns utrymme för er?

– Det bor så mycket människor i det här området och fler blir det, så det finns absolut plats för oss också, säger Jan Oldebring.

Coop Forum ser fram emot sin nya granne. ”Vår kommentar blir kort och gott: Det är alltid bra med konkurrens”, skriver Maria von Sydow på pressavdelningen i ett mejl.

Detta är också vad de allra flesta shopparna i Bromma Blocks säger när lokaltidningen går runt och pratar med folk.

– Det behövs alla butiker, säger Esra Ahan som handlat på apoteket i Bromma Blocks tillsammans med maken Martin och dottern Anita, 8 år.

Pauline von Troil, centrumchef, välkomnar Ica som ny butik i Bromma Blocks.

– Jag tror att det här kommer att gynna samtliga och dra fler kunder till området.

Hon säger att både Ica och Coop är ”två starka aktörer som är vana att konkurrera på en marknad”.

– Precis som inom alla branscher är det bra med konkurrens så länge det inte blir en överetablering. I det här fallet tror jag att det är bra. Bedömningen är att det finns ett köpunderlag för bägge.

Vad tycker du om att Ica Maxi kommer till Bromma Blocks?

Länge har Coop Forum varit enda stormarknad i Bromma Blocks. I förra veckan blev det klart att Ica Fastigheter planerar att bygga en Maxi-butik i området. Vad tycker kunderna om det?

tisdag klockan 14.35

Lina Sylwan, Södra Ängby: "För mig har det ingen betydelse eftersom jag inte brukar handla på Ica. Men jag tror att många tycker att det är positivt. Jag handlar på Coop som jag tycker har ett bra utbud. Jag tror att det kommer att bli mer trafik."
Inger Amnesten, Spånga: "Det är bra med konkurrens. Då måste de hålla sig i skinnet, både Coop och Ica, och vara ordentligare. Jag kommer nog att handla på båda. Jag kollar på priserna, det måste man när man är pensionär.
Lotti Törnros, Spånga: "Det är bara bra! Det är bra med olika alternativ. Jag har kort på både Ica och Coop och utnyttjar de bästa erbjudandena. Jag handlar där det är bäst. Finns både Ica och Coop här i Bromma Blocks kan jag handla på båda vid samma tillfälle."
Sara Carlberg, Abrahamsberg: "Det låter soft med en Ica Maxi. De kan nog samsas med Coop. Jag handlar alltid på Ica. Jag tror aldrig jag varit på Coop Forum förut faktiskt. Men nu ska jag gå dit!"