Kungaparet kommer hit i maj

För tredje året i rad får Botkyrka besök från hovet. Lördagen den 4 maj kommer Carl XVI Gustaf och drottning Silvia hit för att se sig om i kommunen.

– Vi är väldigt glada för att åter­igen kunna berätta om Botkyrka. Det finns alltid nya saker att visa, säger Katarina Berggren (S), kommunstyrelsens ordförande.

Förfrågan om att komma skickades via landshövdingen, och Katarina Berggren tror att besöket hänger ihop med att kungen i år firar 40 år på tronen.

– Han kommer att åka runt till flera kommuner, säger hon.

Sitt förra besök från kungahuset hade kommunen i mars 2012, då prins Daniel kom till Fittja. Det var hans första besök sedan Estelle föddes.Ett år tidigare, i mars 2011, hade kronprinsessan Viktoria och prins Daniel en heldag i Botkyrka.

Börjar ni bli bortskämda med besök från kungahuset?

– Ja, det skulle man kunna säga. Men jag tror att Botkyrka får frågorna för att vi har mycket att visa upp och erbjuda. Det nya Sverige finns i Botkyrka med tanke på vår unga befolkning och internationella befolkning.

Katarina Berggren hoppas att Botkyrkaborna ska få tillfälle att se kungligheterna vid någon programpunkt under dagen.

Programmet är inte spikat ännu.

– Men eftersom det handlar om 40 år på tronen så är det intressant för oss att visa hur Botkyrka utvecklats under de senaste 40 åren. Vi vill visa hur internationella vi blivit, men också blicka framtåt, säger hon.

Den här veckan tar kommunen fram ett förslag till program. Det kommer bland annat att innehålla en lunch och besök på företag. Förslaget ska skickas till hovet för godkännande.

Kostnaderna för kungabesöket är inte framräknade ännu eftersom de delvis är beroende av vilka programpunkterna blir.

– Den här typen av aktiviteter är arbetstid för oss som är med den här lördagen, det är pengar som finns inom budget. En lunch kommer vi att stå värd för, säger Katarina Berggren.

Fakta

Då fick vi också besök från hovet

Mars 2011: Kronprinsessan Viktoria och prins Daniel har en heldag i kommunen. De inviger klimattorget, en kraftsamling inför Earth Hour.

Mars 2012: Prins Daniel besöker Fittja. Det är hans första besök sedan Estelle föddes.