Kungen kritiserar Nobel Center

Nobel center
Arkitektens vision om ett Nobel Center på Blasieholmen.
"För fult, för stort och på fel plats", skanderar motståndarna till ett Nobel Center på Blasieholmen. Nu faller självaste kungen in i talkören, om än i lite andra ordalag.

I en artikel i DN uttalar sig Carl XVI Gustaf om projektet i samband med ett besök på Nationalmuseum. Han säger där ”att huset har blivit så stort och kommit lite grand på fel plats är synd”.

Kungen ansluter sig också till dem som vill bevara det gamla tullhuset på Blasieholmen. Han föreslår att huset istället för att rivas eller flyttas kan bli ”den finaste restaurang”.

Och själva Nobel Center, som Nobelstiftelsen i förra veckan försökte sälja in med nya bilder och en lyxig takrestaurang, skulle kungen gärna vilja se blev mindre.

– Det behöver ju inte vara så gigantiskt, ha denna jättevolym. Det går att downsiza och att vrida åt olika håll. Och varför gräva ner sig i skyttegravarna och säga att det ska ligga precis här? Det går också att flytta det, säger han till DN.

Så kommer drottning Silvia in i intervjun och föreslår, precis som motståndarna till projektet länge gjort, att det utlyses en folkomröstning om projektet. Något som kungen dock anser att de inte ska lägga sig i.