Kungen mötte poliser i Skärholmen

Polisen John Franco, som arbetar i Botkyrka, kung Carl XVI Gustaf och Hanna Bjärgård, lokalpolisområdeschef i Skärholmen träffas på poliskontoret i Skärholmen.
John Franco och Hanna Bjärgård berättar för Kung XVI Gustaf om sitt arbete.
Kung Carl Gustaf tas emot av Hann Bjärgård, lokalområdespolis, och John Franco, polis i Botkyrka, vid sitt besök vid Skärholmens poliskontor.
Hanna Bjärgård, lokalområdespolis, och John Franco, polis, tar emot Kung Carl XVI Gustaf.
Posering inför för pressuppbådet, innan det var dags att gå in.
Posering inför för pressuppbådet, innan det var dags att gå in.
Kung XVI Gustaf kom till Skärholmen i morse, för att lära sig mer om hur polisen arbetar.
Han ville också höra Hanna Bjärgård, lokalpolisområdeschef, berätta om hur hon använt sitt kungliga stipendium

Skärholmsbor som passerade poliskontoret vid Måsholmstorget vid 9-tiden i morse blev nog en smula förvånade. Då klev Carl XVI Gustaf ur sin bil, välkomnad av bland andra lokalpolischefen Hanna Bjärgård och John Franco, polis i Botkyrka.

Båda har mottagit Kompassrosen, det stipendium som instiftades när Kungen fyllde 60 år, och som går till som går till unga människor som visat stort ansvar och engagemang utöver det vanliga, för att de ska kunna utveckla sitt ledarskap.

Hanna Bjärgård fick det 2009, när hon var yttre befäl. John Franco fick det 2014, när han var närpolisbefäl.

– Jag försöker följa upp hur det går för stipendiaterna, sa Kungen när de slagit sig ner i ett sammanträdesrum på övervåningen.

Hanna Bjärgård berättade att stipendiepengarna finansierat både en ledarskapsutbildning vid Handelshögskolan och ett chefsutvecklingsprogram och att hon haft stor nytta av det i sitt arbete i Skärholmen.

John Franco berättade att han bland annat rest till Rwanda tillsammans med stiftelsen Ungt ledarskap, som delar ut stipendiet. Där lärde han mycket om hur man kan resa sig ur svåra omständigheter.

– Det låter som att stipendiet gett er nya kunskaper och kontakter som ni kan använda i arbetet. Det är intressant att veta, sade Kungen.

Under besöket fick han också en inblick i hur Polisområde Stockholm Syd arbetar. Sedan åkte han vidare till Karsby International School i Norsborg, för att få en inblick i det våldsförebyggande arbete som skolan gör tillsammans med polis, socialtjänst och räddningstjänst.