ANNONS

”Kungen” tillbaka i Kungsan

Roger Ticoalu hörde inte till de våldsamma värstingarna. ”Men jag hängde med riktigt tokigt folk, som Milan Sevo. Jag gjorde andra dumheter, mest bilar. Jag älskade bilar och att överlista låsen. Nu använder jag samma energi till bra saker i stället.”
Roger Ticoalu hörde inte till de våldsamma värstingarna. ”Men jag hängde med riktigt tokigt folk, som Milan Sevo. Jag gjorde andra dumheter, mest bilar. Jag älskade bilar och att överlista låsen. Nu använder jag samma energi till bra saker i stället.”
En gång i tiden utsågs han till värstingarnas kung av Kungsan. Sedan blev han kulturbyråkrat. Nu är han bokstavligen tillbaka på platsen för brottet. I dag väntas ­Roger Ticoalu få uppdraget att styra upp den ­jippobetonade parken.
ANNONS

Det var 1985 och i Kungsträd­gården samlades tusentals ungdomar om nätterna.

Roger Ticoalu hörde till de så kallade värstingarna när Kungsan blivit en park där med ständiga kravaller och bråk. Till slut ansågs situationen så allvarlig att det talades om att stänga den.

Men i stället för att gå fram med batongerna valde polisen att samtala de mest tongivande.

– De sa att vi borde bilda en grupp och så blev det Non Fighting Generation Stockholm. Och vi tyckte det var cool att snuten kom till oss. Året därpå mördades Olof Palme och det blev mycket fokus kring våld. Vi pratade runt med alla ungdomar och strulputtar. ”Gör vad ni vill, men inga slagsmål i Kungsan”. Och det blev faktiskt lugnt.

När Palmes efterträdare Ingvar Carlsson startade sin antivåldskampanj blev den 17-årige Roger Ticoalu från Döbelnsgatan ordförande. Sedan gick resan till Fryshuset och brottsförebyggande verksamhet.

Därifrån till Vattenfestivalen, som stor del skapats för att hålla lugnt bland kidsen veckan innan skolstart. När den lades ner 1999 såg Ulf Adelsohn, dåvarande landshövding, till att Roger Ticoalu fick fortsätta driva ungdomsfestivalen Ung08, som numera kallas We Are Stockholm.

Det var så Roger Ticoalu hamnade på kulturförvaltningen, där han varit kvar sedan dess och nu är chef för evenemangsavdelningen.

– Det är klart att jag betraktades som rätt otippad när jag kom. Jag har invandrarbakgrund och en helt annan erfarenhet. Men blandning berikar och jag haft väldigt roligt med dem.

Nu sluts cirkeln. I dag väntas kulturförvaltningen klubba igenom ett förslag om hur Kungsträdgården ska förbättras.

ANNONS

Programverksamheten i parken har hittills drivits av Stockholms Handelskammare. Men avtalet löper ut i höst och då tar staden över. De som ska hålla i trådarna är Roger Ticoalus evenemangsavdelning.

Hur känns det, du som varit kung av Kungsan?

– Kungen av Kungsan var faktiskt en helt annan kille, skrattar han. En riktig strulputte. Och ­Paolo Roberto fick den titeln efter filmen Stockholmsnatt.

Men Roger Ticoalu utsågs också till kung av Kungsan och även om det var länge sedan och han inte var ensam om titeln råder det inget tvivel om att han känner starkt för parken.

– Att med min stökiga tonårsbakgrund få den här chansen är som att vinna ett Nobelpris, säger han

Åren i kommunal förvaltning har präglat honom och han uttrycker sig diplomatiskt om hur Handelskammaren skött Kungsträdgården och den kritik som hörts om att parken alltför ofta invaderats av reklamjippon och företagsloggor, att den mer är en plats för turister än för stockholmarna.

– Säg så här. Jag tror att en hel del kommersiella arrangemang får finnas kvar. Men vi ska bredda och fokusera mer på att ge det icke­kommersiella plats. Och vi ska se på det estetiska, hur man visar logotyper och annat så att det inte blir Vilda västern. Alla stockholmare ska känna sig välkomna till Kungsträdgården, barn och gamla.

Att med min stökiga tonårsbakgrund få den här chansen är som att vinna ett ­Nobelpris.roger ticoalu

Fakta

Så ska Kungsan bli bättre

Anläggningar och park ska renoveras. Kultur- och idrottsförvaltningen sköter scenhändelser och evenemang i parken.

Evenemang som arrangeras av kultur- eller idrottsförvaltningen får nolltaxa medan kommersiella får betala upp till 100 000 kronor per dag.

”Om vi vill ha dockteatern Tittut måste vi kunna upplåta scenen gratis till en ideell förening”, säger Roger Ticoalu.

Staden tar över driften i höst.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.