ANNONS

Kungliga Konsthögskolan flyttar till Sätra

Kungliga konsthögskolan flyttar delar av sin grafikutbildning till Grafikskolan i Sätra, en högskoleförberedande skola. Anna Palmqvist och Ida Lisell jobbar vid litografipressen.
Anna Palmqvist och Ida Lisell vid litografipressen i Grafikskolan.
Snart får Kungliga Konsthögskolans elever ta t-banan till Sätra.
I februari flyttar delar av grafikutbildningen hit.
–Jätteroligt, säger Mariana Ekner, rektor för Grafikskolan i Sätra.
ANNONS

Minns ni den förödande branden i Kungliga Konsthögskolans lokaler på Skeppsholmen i september 2016? Både elevernas ateljéer och lärarnas arbetslokaler förstördes, och lågorna slukade skolans grafikverkstad.

Sedan dess har Konsthögskolan sökt och hittat andra lösningar för att kunna ge sina studenter en bra utbildning.

Nu kommer delar av grafikutbildningen till Sätra. Den flyttar in hos den högskoleförberedande Grafikskolan, som finns här sedan 2016. Där är glädjen stor.

– De har varit husvilla sedan branden och sökt in sig på andra ställen. Nu kommer de till oss i Sätra. Det är jätteroligt! säger Mariana Ekner, rektor för Grafikskolan.

Kungliga konsthögskolan flyttar delar av sin grafikutbildning till Grafikskolan i Sätra, en högskoleförberedande skola. Adrian Hackman går projektåret Artists’ books, och provtrycker här ett linoliumsnitt.

 Adrian Hackman, som går projektåret Artists’ books vid Grafikskolan, provtrycker ett linoliumsnitt. Foto: Grafikskolan

Nära 30 studenter går på Grafikskolan, på Stensätravägen 9A. De lär sig traditionella konstgrafiska tekniker och tryckmetoder, boktryck och bokbindning.

Nu får de alltså sällskap av konsthögskoleelever, som bland annat ska ha kurser i djuptryck här. Dessutom hyr Konsthögskolan in sig i en ateljé. Där får ”Mejans” elever arbeta på samma premisser som Grafikskolans egna studenter.

– Det här kommer att ge nya impulser, kontaktytor och nätverk. Det är ett unikt samarbete mellan en högskoleförberedande utbildning och en högskola. Vi kommer att göra flera projekt ihop, säger Maria Ekner

ANNONS

Båda parter är intresserade av ett långvarigt samarbete, berättar hon.

– Utbildningen här håller hög kvalitet, och våra studenter går vidare till bland annat grafisk design-, konst- och arkitekturutbildningar. Vi är mycket nöjda med att kunna dela med oss av våra välutrustade lokaler.

Framöver får också Sätrabor och andra chansen att kika in i Grafikskolan. En Öppet hus-dag planeras, men något datum är ännu inte satt. Håll utkik på Facebook och skolans webbsida.

Kungliga konsthögskolan flyttar delar av sin grafikutbildning till Grafikskolan i Sätra, en högskoleförberedande skola. Maud Probst Rönnbom vid tryckpressen.

Maud Probst Rönnbom vid tryckpressen.  Foto: Grafikskolan

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.