Kungliga Operan ska renoveras för miljarder

Kungliga Operan.
Kungliga Operan.
Operan kommer att hålla stängt under tre och halvt år. Regeringen har nämligen gett grönt ljus för att renovera operan för närmare två miljarder kronor.

2013 påbörjade Statens fastighetsverk tillsammans med Kungliga operan en förstudie om hur operan skulle renoveras och byggas om. I maj förra året presenterade dem ett förslag på hur man kunde bygga och renovera så att operan fick bättre förutsättningar för den konstnärliga verksamheten och att en bättre tillgänglighet för publiken. Nu ger regeringen grönt ljus vilket också betyder att operan kommer hålla stängt under tre och halvt år.

– Under en längre tid har regeringen upplyst operan om vilka stora behov man har av en renovering, säger Alice Bah Kuhnke till Sveriges Radio.

Men det har tagit lång tid att landa i beslutet. Förstudien beställdes av förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) och diskussionerna har varit långa om hur man bäst förvaltar operan inför framtiden.

– Det här är det största projekt som Statens Fastighetsverk någonsin har genomfört och det har krävts många och långa diskussioner för att säkerhetsställa att när vi nu tar det stora steget till att gå in i en projekteringsfas, så vet vi exakt vad vi gör, säger Alice Bah Kuhnke till SR.

Huset ska inte bara byggas om utan också byggas ut. Hela renoveringen får kosta som mest 2 miljarder kronor och den projektering som nu fått godkänt slukar nästan en tiondel: 188 miljoner kronor. Var operans verksamhet ska flyttas är ännu inte klart men till radion säger operachefen Birgitta Svendén:

– Det kan bli Cirkus eller Södra teatern.