ANNONS

Kungligheternas gamla krypin får nytt liv

Nästa höst är bygget klart. Ägaren Johan Seth och dottern Caroline Sjöström hjälps åt med de sista förberedelserna.
Nästa höst är bygget klart. Ägaren Johan Seth och dottern Caroline Sjöström hjälps åt med de sista förberedelserna.
Äldre bild från Svenska Dagbladet med flygeln före branden.
Äldre bild från Svenska Dagbladet med flygeln före branden.
På 1500-talet var den tillhåll åt Johan III och på 1700-talet gjorde Gustav III ett stopp här. Nu ska den anrika flygeln på Almare Stäkets herrgård byggas upp igen.
ANNONS

Fram till för några veckor sedan var platsen för den gamla flygeln en tom gräsplätt.

Byggnaden totalförstördes i en dramatisk brand år 1970. Medlemmar i familjen Seth, som ägt gården på Stäksön i sekler, fick fly ut ur huset för att rädda sina liv. Allt som räddades var en doktorsavhandling.

– Ända sedan dess har det varit min stora dröm att bygga upp flygeln igen, säger ägaren Johan Seth, som var i 20-årsåldern när flygeln brann.

Historien börjar långt innan 1970 – 400 år tidigare faktiskt. Då som övernattningsrum åt kung Johan III.

– Kungen var ofta ute på långa resor och ville ha någonstans att sova. Då byggde han flygelbyggnaden och ytterligare ett hus på Stäksön. Arkitekt var Welham Boy, som ritade den allra första kungabostaden på Drottningholm, säger Johan Seth.

Det är oklart hur ofta Johan III sov över i huset, men det är inte svårt att tro att han spenderade en hel del tid här. Huset låg precis intill det betydelsefulla Stäket – Sveriges äldsta segelled.

Kronprins Gustav III ska också ha bott över i huset innan han hämtade sin brud Sofia Magdalena av Danmark på 1700-talet.

Nu byggs det anrika kungakrypinet upp igen. Byggnaden ska gå i 1700-talsstil och inredas med tidsenliga möbler. Under hösten 2016 öppnar byggnaden upp för 20 övernattningsgäster. Lokalen ska också fungera som festlokal.

– Om man är intresserad av historien kan man alltid fråga oss så visar vi runt. Det är bara roligt om vi kan sprida de här historierna vidare, säger Johan Seth.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.