ANNONS

Kungsängen kan bli dubbelt så stort

Så här kan en stadsdel i Rankhus norr om E18 komma att se ut.
Så här kan en stadsdel i Rankhus norr om E18 komma att se ut.
I kommunens vision för den nya stadsdelen Rankhus, en kilometer norr om Kungsängens centrum, är målet att bygga uppemot 6000 bostäder i skogen intill Mälaren. Om 30 år kan Kungsängen komma att bli dubbelt så stort, menar Theodor Andrén, planarkitekt på Upplands-Bro kommun.
ANNONS

Stora delar av skogsområdet mellan Kungsängen i söder, livgardet i norr, Brunna i väster och Mälaren i öster, kan komma att bebyggas inom 30 år.

Hela programområdet som kan komma att bebyggas. Bild: Upplands-Bro kommun

Det är kommunens vision för stadsdelen Rankhus. Den första etappen är redan ute på samråd, med målet att börja bygga 2900 bostäder nästa år.

Mitt i Upplands-Bro har intervjuat planarkitekten Theodor Andrén, som berättar om kommunens målsättning.

– Den södra delen är tänkt som en klassisk kvartersstad. För att kunna dra en busslinje hit behövs koncentrerad bebyggelse och ett tydligt kundunderlag, säger Theodor Andrén.

beror mycket på markägarens ambitioner

Området norr om E18 kännetecknas av kuperat landskap med skog och klippor intill Mälaren. Enligt Theodor Andrén är terrängen både en stor utmaning och en styrka. Större krav ställs på infrastrukturen, men staden blir mer varierad i sin utformning. Ju längre bort från stadskärnan desto glesare planeras bebyggelsen.

Småskalig stadskänsla är inriktningen för kvarteret Esplanaden, som tillhör första byggetappen. Bild: HMXW arkitekter/Upplands-Bro kommun.

Privatägd mark

Marken är på flera håll privatägd och kommunen förhandlar med flera egendomsinnehavare. 

ANNONS

– Vad som faktiskt blir verklighet, beror mycket på markägarens ambitioner och kommuninvånarnas behov och önskemål. En stor del av programområdet är i dagsläget skogsbruksmark. Naturen består främst av barrskog. 

Planerar bygga i sju etapper

Utbyggnadstakten uppskattas till 30 år och projektet är ännu i sin linda.

– Om jag får gissa själv kommer det att byggas mellan 4000 och 6000 bostäder när alla utbyggnadsetapper är genomförda.

Inspiration hämtas från byggprojekt med liknande förutsättningar. Exempelvis Fredhäll på Kungsholmen i Stockholm, Vallastaden i Linköping och Barkarbytstaden i närområdet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.