I Kungsängen får 65-plussare chansen att jaga skådisdrömmen

Teatergrupp i Upplands-Bro för 65-plussare
Torsdagens deltagare i teatergruppen i Upplands-Bro.*
Veronica Halén
Veronica Halén
Är du 65+ och ångrar att du inte satsade på att bli skådis? Än är det inte försent!
I Upplands-Bro finns en ny teatergrupp som riktar sig till det äldre gardet.
– De har mer livserfarenhet, säger teaterpedagogen Veronica Halén.

Sedan ett antal veckor tillbaka träffas gruppen varje torsdag för att öva, repetera och spela upp teaterstycken för varandra på Ekhammarscenen i Kungsängen. Det är som vilken teatergrupp som helst, förutom att alla över 65 år gamla.

– De yngsta är 67 och den äldsta är 85, så det är ett ganska stort åldersspann, säger Veronica Halén.

Varför satsar kulturskolan på detta?

– Tanken är att detta ska hjälpa till att ge äldre i kommunen bättre hälsa, genom att ge dem tillgång att arbeta med kultur. I detta fall teater.

Nybörjare är välkomna

Tidigare har Veronica Halén även varit med i liknande projekt som riktade sig till bland annat dementa och äldre i Florasalen. Nu satsas det bredare och kulturskolan bjuder in alla 65-plussare i hela kommunen.

– Det blev lite för små grupper. Nu är de sju stycken som kommer varje vecka.

Teatergrupp 65-plussare

Det går att hoppa på teatergruppen även om den hållit på ett tag, berättar Veronica Halén. Det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Hur ambitiöst det ska vara kommer gruppen fram till på egen han. Men nästa termin finns en förhoppning om att kunna sätta upp en pjäs.

– Än är de kanske inte redo för det. Vi börjar med att låta dem spela upp monologer och utdrag ur klassiska pjäser för varandra i gruppen. Men vi hoppas kunna sätta upp en pjäs när vi fortsätter i höst, säger Veronica Halén.

”Som ungdomar”

Hon har framförallt jobbat som teaterpedagog med barn och unga genom åren. Men hon tycker att det påminner mycket om arbetet med 65-plussarna.

– Det är inte så mycket som skiljer faktiskt. De har ju mer livserfarenhet, men jag tycker att de tar sig an teatern på ungefär samma sätt som ungdomarna jag arbetat med tidigare, säger Veronica Halén.

Är det någon som drömmer om slå igenom på äldre dagar?

– Jag har inte fått nys om några konkreta drömmar än. Men jag hoppas självklart på det, säger Veronica Halén.

 

*Namnen på deltagarna på toppbilden: Rune Österdahl, Elisabeth Jönsson-Österdahl, Rita Ångman och Eva Sivermalm samt Anette Holm från Förebyggande enheten för äldre.

*