Kungsängsborna om nya torget: ”Stenigt och ogästvänligt”

Kungsängens torg – Det gamla och det nya.
Torgets forna skrud är nu ett minne blott.
Visionerna från kommunen har varit stora, nya Kungsängens torg ska bli något alla kan vara stolta över. Ord som medelhavskänsla och wow-faktor har använts – torget ska bli en plats att längta till. Nu är allt klart. Vad tycker Kungsängsborna om sitt nya torg?

Kungsängens torg är tänkt att vara en identitetsstark mötesplats som alla ska vilja vara på – och längta till. En plats som invånarna är stolta över. I varje fall enligt kommunens vision.

Arbetet med att förvandla centrum har pågått i flera år. När förändringens vindar nådde torget började kommunen med att bjuda in till medborgardialog.

Jag tycker att det här blev mycket sämre än tidigare, det blev ett ogästvänligt torg som man inte längtar till, och som framförallt inte är någon stolthet

Christian Svärdshammar

Den dåvarande ordförande i tekniska nämnden, Catharina Andersson (S), välkomnade alla idéer.

– Förslagen får vara hur galna som helst, sa hon till Mitt i.

Men det var i november 2016. Enligt en sammanställning av medborgardialogen önskade sig invånarna dels ett torg som skulle ge: ”Wow-faktor!”.

Men hur blev det?

När Mitt i besöker Kungsängen på tisdagen är det många människor som tittar undrande mot det nya torget.

– Jag tycker inte att det fyller någon funktion, det är inte ens snyggt, det är bara stenar, säger Anita Kronvall, som bott i Kungsängen hela livet.

Den nya fontänen drog många blickar till sig under Mitt i:s besök.

Den nya fontänen drog många blickar till sig under Mitt i:s besök. Foto: Niklas Loman

Särskilt framträdande på torget är den nya fontänen, eller ”vattenleken”, som den kallas. Den är på tisdagen avspärrad med staket. Blygsamt pulserande sprutar fontänen upp vattenstrålar som sedan landar med ett plask på torget.

– Jag tycker att det här blev mycket sämre än tidigare, det blev ett ogästvänligt torg som man inte längtar till, och som framförallt inte är någon stolthet, säger Christian Svärdshammar. Han har bott nära torget de senaste sjutton år.

Christian Svärdshammar. Foto: Privat

Christian Svärdshammar. Foto: Privat

Christian vill gärna visa en bild i sin telefon. Han förklarar att det är en sån där visionsbild som ska visa hur torget var tänkt att bli.

Bilden föreställer en ljum sommarkväll där solen just gått ner. Christian konstaterar att husen på bilden är inte samma hus som ligger kring torget.

Visionsbilden Christian Svärdshammar ville visa.

Visionsbild av torget.  Foto: Upplands-Bro kommun

– Kommunen har haft Kungsträdgården som förebild, och man har sagt att en ambition var att skapa medelhavskänsla. Det skulle vara de där bänkarna då isåfall, säger Christian och pekar på en del av nybygget strax intill.

– Men är det meningen att man ska sitta här och sola medan man tittar rakt in i en reklamskylt från ICA?

Han får medhåll inne bland varuhyllorna.

– Även om vi är glada och trevliga här inne så är en tegelfasad aldrig rolig, säger ICA-handlaren Fredrik Lidén.

Han förstår inte riktigt heller placeringen av sittplatserna utanför butiken som ligger i ena hörnet av torget, därutöver är han mer positiv.

– Jag är glad att kommunen satsar på centrumet och att det nu är klart. Men jag kan önska att man skulle ha satsat mer på centrum vad det gäller butiker och parkeringar och så vidare.

Även på Mitt i:s Facebook har torget kritiserats.

”Ärligt? Det var bättre förr… Tycker synd om de blinda för dom kommer att snubbla på de ojämna markstenarna.”

”Tycker det ser för jvligt ut och hur kan man plantera Björk framför en vårdcentral? Tycker ytan blivit stram och kall , inte alls inbjudande”

Fakta

Det här önskade sig invånarna av ett nytt torg i Kungsängen

  • Utökad belysning
  • Mer grönska
  • Möjlighet till aktiviteter och lek
  • Vatten/fontän
  • Sittmöjligheter i sol och skugga
  • Bättre tillgänglighet
  • Wow-faktor!
  • Målpunkt och mötesplats
Källa: Upplands-Bro kommuns medborgardialog